Håll kontakten!

22.04.2020 kl. 13:46
Det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontakten

Vid julen skrev jag om att umgås med den yngre generationen och att tillsammans med dem använda elektronik och hitta något gemensamt. Om det sen är ett spel eller någon social media app. Plötsligt är samhället förändrat och alternativet att sitta bredvid varandra över en gemensam skärm är inte möjligt för oss.

Men det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontakten! Varken till släktingar, vänner eller bekanta.  Här kan tekniken igen komma till vår hjälp. Även om ett vykort eller brev fungera minst lika bra, hur många har kanske redan återupptagit kontakten genom ”brevvänner”? Telefonen är ju lite av teknik idag, men också telefonsamtalen till bekanta och släktingar är ett perfekt tidsfördriv, kanske ringa någon gammal klasskamrat eller kompis du inte haft kontakt med på många år?

 

Sedan var det det där med tekniska nymodigheter, som kan ställa till det. Men de kan också vara en perfekt chans att få se barnbarn eller till och med hjälpa sina släktingar som kanske kämpar med att jobba hemifrån samtidigt som barnen har distansskola. Videosamtal kan vara en bra lösning då man vill inte bara tala utan också se varandra, om det sedan är för att man är i olika delar av världen eller för att man inte kan träffas fysiskt. Videosamtal kan man göra med hjälp av en smarttelefon, en pekplatta eller en dator. Fördelen med smarttelefon, pekplatta och bärbar dator är att de har en inbyggd kamera så att den andra också ser dig. Telefonen har ibland en lite för liten skärm om man vill se ordentligt, så kanske pekplattan eller bärbar dator är bästa alternativet.

 

För videosamtal på telefoner och pekplattor behövs det någon app för att kunna ringa och ta emot videosamtal. För dem som har en iPhone eller iPad så finns FaceTime färdigt installerat, men då måste också den/de i andra ändan ha en iPhone eller iPad. För dem med Android telefon/platta så finns Google Duo färdigt installerat. Också alla de följande alternativen för videosamtal funkar via telefon eller pekplatta genom att installera respektive app.

 

Whatsapp, Skype, Facebook Messenger, Google Hangout, Microsoft Teams och en hel drös andra chattprogram har möjligheten att erbjuda videosamtal. Till skillnad från FaceTime så är dessa inte beroende av hurdan apparat du eller den andra använder, bara båda har samma program och utbytt kontaktuppgifter på något sätt. Några andra program, framförallt riktade till gruppsamtal där man är många på linjen, som blivit popp den senaste tiden är Zoom och Houseparty (betyder ungefär hemmafest). Dessa är också gratis (med vissa begränsningar) och lätta att använda, men erbjuder också mer underhållande funktioner som spel och filter för kameran.

 

Om man föredrar att använda en dator så är alternativen ganska samma, Whatsapp faller eventuellt bort. Antingen finns det ett program att installera, eller så räcker det med att få en inbjudan och mötet öppnar sig i webbläsaren.

 

Var alltså aktiv och ta kontakt med släktingar och vänner, fråga dem om möjligheten till videosamtal och kom överens om vad som skulle fungera bäst för er! Samtalen kan vara korta eller flera timmar långa. Barn i skolåldern uppskattar säkert lite hjälp med skoluppgifter eller någon att öva högläsning. Eller kanske hela släkten vill samlas över en kopp kaffe tillsammans och bara pratas vid.

Till sist ännu några praktiska tips, undvik att prata i munnen på varandra, försök tala tydligt och undvik bakgrundsljud. Att röra om i kaffekoppen eller en radio som spelar i bakgrunden kan göra det svårt för de andra att höra vad som sägs.

 

Önskar er alla givande pratstunder!

Eric Jansson

Youtube

I detta avsnitt fokuserar vi på hur man laddar upp ett videoklipp - men också vanlig användning exempelvis hur man gör spellistor (lista med videor). Läs mera »

Instagrams Grunder

I denna sommarkurs går Andreas egenom grunderna av Instagram. Instagram är ett socialt media där man använder sig av # + temaord ex. #mat & #gördetsjälv. Titta på videon för mera information!Läs mera »

Termer inom Sociala Medier

I detta avsnitt bekantar vi oss med olika termer som kan komma upp bland sociala medier och diskussions forum. Teknologin går snabbt framåt men det gör också termerna. Välkommen!Läs mera »

Sommarseminarium med temat Twitter

Andreas presenterar Twitter i sommarens första it-seminariumLäs mera »

Webbseminarium om moln för iPhone och iPad

Här kan du i efterhand se webbseminariet med tips om molntjänster för iPad och iPhone. Här är också länk till utvärderingsblankett.Läs mera »

Webbseminarium: Molntjänster för Android

Här kan du se inspelningen från webbseminariet med praktiska tips för handledare om molntjänster för AndroidLäs mera »

Så här gör du en Android-platta eller telefon pensionärvänligare

Med inställningarna beskrivna här kan du anpassa din Android-apparat så att den är mera lättanvänd för en pensionär.Läs mera »

Webbseminariet om bankappar och digital kvarlåtenskap

Här kan du se inspelningen och ladda ner materialet som presenteradesLäs mera »

Smarttelefonkurs del 5 - Banken & Säkerhet

Andreas avslutar smarttelefon kursen med banken och säkerhetLäs mera »

Android smarttelefonskurs del 4 - Appar

Andreas går igenom hur man får ned appar till sin smarttelefon och hur man sen också tar bort dem. Dessutom diskussion om bra appar att använda. Läs mera »

Webbseminarium 29.4 med tema e-post

Här kan du se inspelningen av webbseminariet om e-postens grunder och historia men även mera avancerade inställningar.Läs mera »

Lära sig språk via appar

Med hjälp av appar kan du lära dig språk på din smarttelefon / pekplatta - Robert & Andreas tittar lite närmare på hur det fungerar. Läs mera »

Google translate

Hur man översätter olika språk med hjälp av google translateLäs mera »

Android smarttelefonkurs del 3 - Att googla & epost

Lär dig om Epost & att googla på din android telefonLäs mera »

ZOOM videoutbildning

Här kan du se inspelningen från Zoom-utbildningen 23.4 för mötesarrangörer Läs mera »

Webbseminarium 22.4: Desky-dokument

Här kan du se inspelningen från webbseminariet där molntjänsten för föreningarnas dokumenthantering presenteradesLäs mera »

Skype för att ringa samtal och ordna möten

Här kan du se Per-Oles video om att använda Skype för att ringa samtal och ordna distansmöten.Läs mera »

Netflix & Youtube

Netflix & Youtube är populära och allmänt kända webbplatser och appar - Andreas berättar grunderna i hur de fungerar.Läs mera »

Grunder i Android smarttelefon användning - del 2

Hur använder man tangentbordet och vad är internet?Läs mera »

Webbseminarium 16.4, språkappar och tips

Här kan du se sändningen från vårt webbsemnarium med tema språkLäs mera »

Webbseminarium 8.4: Nöje med appar och internet

Här kan du se inspelningarna av webbseminariet i form av några inspelade klipp från webbseminariet.Läs mera »

Android smartphonekurs del 1

Här kan du se inspelningen av första delen av kursen som Andreas ordnar via nätet.Läs mera »

Ringa ett videosamtal med Whatsapp

Här kan du se en video om hur Per-Ole ringer ett videosamtal med Whatsapp.Läs mera »

Webbseminarium 1.4: Handla tryggt på nätet

Här kan du se inspelningen från webbseminariet och ladda ner presentationerna och ta del av länkarna som nämndes.Läs mera »

It-biten: kortkurs i att använda smarttelefon

En smarttelefonen styrs med olika fingerrörelser som pekningar på symboler på skärmen. Grunden till att förstå sin smarttelefon är att känna till symbolerna och vad de står för, samt veta vilka fingerrörelser som finns och våga pröva på dem i olika sammanhang.Läs mera »

Filhantering och utforskaren

För att flytta bilder och texter och hålla ordning på dem används utforskaren, här berättar Per-Ole hur den fungerar.Läs mera »

It-webbseminarium 26.3

Temat videosamtal och it-verksamhet på distans. Här hittar du presentationerna, länkarna och inspelningen.Läs mera »

Installera Whatsapp

Här kan du se på video med instruktioner hur du får in Whatsapp på din telefon eller plattaLäs mera »

Parkera bilen med mobilen

Här kan du läsa hur du gör för att betala för parkering med hjälp av mobilen. Den här artikeln ingick i GodTid 2/2019 men är här utvidgad med några altarnativa appar.Läs mera »

Vad är smarttelefoner

Smarttelefoner har blivit allt vanligare i vår vardag i och med allt digitaliseras. En smarttelefon även kallad smartmobil eller smartphone (från engelska), är en kombination av en mobiltelefon och handdator. Läs mera »

Sociala medier

Här presenteras sociala medier som seniorer kan ha nytta och glädje av och exempel på hur seniorer ofta använder dem och till vadLäs mera »

Youtube

Vad är Youtube? Youtube är en en videogemenskap, det vill säga en webbsida där medlemmarna kan titta på videor men också ladda upp videor.Läs mera »

Bli it-handledare i föreningen

Det behövs ständigt nya it-handledare i pensionärsföreningarna! Läs mer om vad som krävs och hur du kan gå tillväga samt exempel på it-verksamhet i föreningen.Läs mera »

Lösenord och digitestamente

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar och behöver lösenord. Här får du praktiska tips för att hantera alla lösenorden och samtidigt gör ett digitestamente.Läs mera »

Släktforskning med dator

Här hittar du presentation och länkar om släktforskning, materialet presenterades i Jakobstad 17.10.2019Läs mera »

ABC kompendierna för Windows 10 och Android

Våra kompendier är skrivna för nybörjare som inte alls använt dator, platta eller smarttelefon tidigare och känner ett behov av grundkunskaper. Kompendierna får laddas ner och användas fritt.Läs mera »

Instruktioner för användning av reservbatterierna

Svenskspråkiga instruktioner till reservbatterietLäs mera »

Länk: Vad vet du om tjänsten suomi.fi

Har du hört att man kan få myndighetspost elektroniskt, det och mycket mer finns på tjänsten suomi.fiLäs mera »

Hitta var du kan få hjälp med datorn

Centralförbundet de gamlas väl har lanserat en webbsida med en kart- och sökfunktion för att hitta ställen som ger datorrådgivning åt seniorerLäs mera »

Nyttiga länkar när du börjar surfa på nätet

Kolla in de här länksamlingarna, guiderna och instruktionerna om du vill ha surftipsLäs mera »

Slå upp datatermer på svenska datatermgruppens sidor

Sida med svenska datatermer och förklaringar, slå upp en svensk eller engelsk dataterm och få en kort förklaring på vad det betyder på svenska, samt en rekommenderad svensk term för ordet.Läs mera »

Var säker på datorn

Hur kan du som senior vara säker på datorn och då du använder epost och nättjänster, här hittar du exempel på faror och tips för hur du kan skydda dig mot lurendrejare.Läs mera »

Tips om lösenord

Den här texten ingick i GodTid nr 3 2017 och här är mera information och några länkar med samma temaLäs mera »

ANNONSER