Fråga doktorn: Hur ska vi äldre förhålla oss till höstens vaccinationer?

20.09.2023 kl. 15:10
Vi har under flera decennier vaccinerat mot influensa varje höst med ett vaccin som tagits fram för att möjligast väl motverka den variant av influensavirus som antas dominera under säsongen. Under snart fyra år har vi haft kraftig fokus på covid-19-pandemin och coronavaccin. 
Detta betyder inte att behovet för influensavaccination skulle ha minskat. Det finns en väldigt stark vetenskaplig bevisbörda för att influensavaccinationerna verkligen sparar liv. Dels stärker vaccinet immunförsvaret mot influensa varvid färre insjuknar och risken minskar för att de insjuknade skulle drabbas av ett allvarligt sjukdomsförlopp. Dels försvagas smittspridningen eftersom färre insjuknade innebär färre smittspridare. 
Influensavaccinationen är alltså lika aktuell som tidigare. Den rekommenderas särskilt för personer äldre än 65 år, barn under sju år, beväringar, personal inom social- och hälsovård, samt personer med ökad risk för allvarligt sjukdomsförlopp samt deras närstående. Dessa grupper vaccineras på samhällets bekostnad medan andra som ändå vill skydda sig mot influensa får låta vaccinera sig på egen bekostnad. 
Fast covid-19-pandemin inte påverkar oss närmelsevis lika mycket som för 2 år sedan är pandemin inte över. Coronaviruset grasserar världen över och utvecklar nya varianter. Under tiden har befolkningens motståndskraft mot covid-19 ökat dels genom täckande vaccinationsprogram och dels genom att väldigt många genomgått en covid-19-infektion och därmed fått ökad motståndskraft. 
Sjukdomsbilden hos de insjuknade är också mycket lindrigare än i början av pandemin. Därmed är inte pandemins eller coronavirusets saga all, viruset muterar och nya varianter uppstår kontinuerligt och några av dessa varianter kommer att vara bättre än andra på att ta sig igenom den motståndskraft vi byggt upp på individnivå och i samhället. 
Vi kommer därför att fortsättningsvis vaccinera mot covid-19 och vaccinationerna planeras genomföras parallellt med influensavaccinationerna. Coronavaccinet som ges i höst är ett boostervaccin vars uppgift är att stärka ett redan befintligt immunförsvar. Boostervaccinet ges till följande riskgrupper: personer äldre än 65 år, personer äldre än 18 år med risk för allvarligt sjukdomsförlopp och personer i åldersgruppen 12-17 år med allvarligt försvagat immunförsvar. Vuxna personer som inte tillhör riskgrupperna och inte insjuknat i covid-19 anses ha tillräckligt skydd om de fått 3 vaccinationer mot covid-19, 18-59-åringar som genomgått en enda covid-19 infektion anses klara sig med bara två doser liksom 60-65-åringar som haft två eller flera covidinfektioner.
En enkel tumregel är att ju fler gånger en frisk person haft covid-19 desto mindre är behovet för vaccination.
De flesta av er som läser denna spalt hör redan på basis av sin ålder till riskgruppen både vad det gäller influensa och covid-19. Därför är min varma rekommendation att låta vaccinera sig i höst då vaccinationerna kommit i gång.
Otto Lindberg, geriatriker

ANNONSER