PIO: Lär känna Europa och använd din röst

20.05.2024 kl. 14:55
När vi beslutar om framtidens Europa behöver vi solidaritet mellan generationerna, inte konfrontation, säger Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO i en uppmaning till Finlands pensionärer att utnyttja rösträtten i samband med Europaparlamentsvalet den 9 juni.
PIO är en takorganisation för  sex nationella pensionärsförbund med tillsammans nära 300 000 medlemmar. Svenska pensionärsförbundet är medlem i PIO.
Varför är det viktigt att rösta i Europaparlamentsvalet?
Från Finland väljs 15 ledamöter till Europaparlamentet. Totalt väljs 720 ledamöter från olika EU-länder. Endast genom att rösta kan du påverka hurdana kandidater som väljs som Finlands EU:s beslutsfattare.
Många av de frågor som avgörs i Finland och som syns i finländarnas vardag grundar sig på beslut som tagits och överenskommits inom EU. Det handlar till exempel om lagstiftning om säkerhet, välfärd, konsumenträttigheter samt jordbruks- och fiskeripolitik. 
EU beslutar också om regionalpolitik och hur EU:s budgetmedel fördelas mellan medlemsländerna. EU har varit och fortsätter att vara en viktig främjare av fred, även mellan sina medlemsstater. 
Personer över 65 år utgör redan mer än en femtedel av hela EU:s befolkning på 450 miljoner. 
Om de äldres ställning i EU-länderna ska förbättras måste man rösta på åldervänliga kandidater i europaparlamentsvalet. Genom att rösta påverkar du Europaparlamentets verksamhet och program via de kandidater som blir invalda. 
PIO rf uppmuntrar väljarna att rösta på kandidater som är redo att främja följande mål:
● Under valperioden 2024–2029 bör en EU-omfattande äldrestrategi utarbetas för att säkerställa och stärka de äldres delaktighet i samhället och beslutsfattandet. EU skall även verka för upprättandet av en global FN-konvention om äldre personers rättigheter. Det finns ett stort behov av ett sådant ramavtal, eftersom åldrandet och effekterna av åldrandet kommer att påverka alla länder under detta århundrade. 
● EU-medborgarna skall ges möjlighet att delta och inkluderas i samhället i alla skeden av livet. Bredden inom diskrimineringsfrågor bör identifieras. Delaktighet förebygger åldersdiskriminering och ålderism, vilket främjar de äldres välbefinnande. Som stöd för beslutsfattandet ska statistik över medborgarna samlas in utan övre åldersgränser.
● Självbestämmande och värdighet i alla åldrar skall främjas. Betydelsen av självbestämmande och respekt för människovärdet betonas särskilt i livets slutskede, när människor behöver omsorg och stöd av andra.
● Äldre människor skall ges möjlighet att vara delaktiga i digitaliseringen och utvecklingen av informationssamhället. Äldre personer bör få utbildning, särskilt i medieläskunnighet, och vägledning om användningen av digitala redskap och artificiell intelligens. 
● Pensionspraxis och arbetslivskulturen varierar mycket mellan EU-länderna. Åldrandet förenar EU-länderna. Det bör göras möjligt för äldre att ha ett flexibelt och hälsosamt arbetsliv i alla EU-länder, och det skall vara lättare att gå i pension samt att fortsätta arbeta vid sidan av pensionen. 
● När vi beslutar om framtidens Europa behöver vi solidaritet mellan generationerna, inte konfrontation. Civilsamhället och demokratiseringen måste stärkas i alla EU-länder. Spänningar mellan generationerna och brist på framtidsutsikter skapar en grogrund för splittring i samhället, extremism, auktoritära regimer och korruption som hotar EU:s framtid. 
 
Markus West

ANNONSER