PIO frågade partierna: Invandring behövs i ett åldrande Europa

28.05.2024 kl. 12:07
Pensionärernas intresseorganisation PIO rf har inför Europaparlamentsvalet bett partierna svara på en rad frågor om hur de beaktar den äldre befolkningen.

PIO fick svar från sju riksdagspartier. Sannfinländarna och Rörelse nu svarade inte på enkäten.

Så här svarade partierna:

Hur har ditt parti i valet till Europaparlamentet beaktat den åldrande befolkningen i Europa? 

Samlingspartiet: På ett allmänt plan kan man säga att Samlingspartiet anser att den åldrande befolkningen är en av de viktigaste frågorna för Finlands och Europas nutid och framtid, vilket kräver en övergripande och långsiktig planering vid genomförande av all politik. Att den ekonomiska försörjningskvoten försvagas är en  stor utmaning som ingen enskild åtgärd förmår lösa.

Socialdemokraterna: Äldre är en av de största och snabbast växande befolkningsgrupperna i Europa. SDP anser att demokratin måste tryggas, välfärdstänkandets ekonomi stärkas och investeringar i basservice måste ses som sociala investeringar. Det finns ingen hållbar, växande ekonomi utan friska människor. Dessutom måste strategiska riktlinjer utarbetas på EU-nivå för hur centrala folksjukdomar förebyggs, diagnostiseras, behandlas och rehabiliteras. Riktlinjerna behövs för att vägleda medlemsstaterna i deras åtgärder.

Vänsterförbundet: När befolkningen åldras måste samhällena se till att servicenäten är heltäckande och har tillräckliga resurser för att svara på befolkningsförändringarna. Vänsterförbundet anser att det är viktigt att finansieringen av hälsovården tryggas både i Finland och i Europa. Samtidigt är det viktigt att möjliggöra en smidig arbetskraftsinvandring.

Kristdemokraterna: Europa bygger på hållbara värderingar och är socialt rättvist, säkert, gemensamt, familjevänligt, företagsamt, konkurrenskraftigt och ekonomiskt framgångsrikt. Utmaningen med Europas åldrande måste mötas inte enbart med arbetskraftsinvandring, utan också genom en stödjande familjepolitik som gör det möjligt att förena arbete och familjeliv och uppmuntrar solidaritet mellan generationerna. Europa måste vara en idealisk miljö för våra åldrande medborgare. Vi ser till att de mår bra och är delaktiga och främjar ett aktivt åldrande.

Gröna förbundet: Många EU-länder, däribland Finland, hör till de länder i världen som är ledande när det gäller åldrande. Befolkningen växer inte längre enbart på basis av nativiteten, utan vi behöver invandring och utländsk arbetskraft för att stärka EU-ländernas ekonomier och upprätthålla och stärka välfärdsstaten. De grönas valplattform för Europaparlamentet syftar till att stärka basservicen i hela EU. Detta omfattar till exempel sociala tjänster, hälso- och sjukvårdstjänster och boendetjänster för äldre, vars kvalitet och tillgänglighet måste förbättras i alla EU-länder.

Centern: EU-medborgarnas andel av världens befolkning minskar, Europa åldras och födelsetalen sjunker. De demografiska förändringarna skapar utmaningar för arbetsmarknaden, den regionala utvecklingen, försörjningskvoten och finansieringen av tjänster i medlemsstaterna. Ett välmående Europa i utveckling behöver ny arbetskraft. Tillträdet till arbetsmarknaden för talanger från länder utanför EU måste påskyndas genom att systemet för arbetskraftsinvandring utvecklas. När försörjningskvoten är i balans har medlemsstaterna bättre förutsättningar att se till att tjänstesystemet för den åldrande befolkningen är heltäckande och att pensionssystemet är hållbart.

Svenska folkpartiet: SFP:s EU-valprogram beaktar den åldrande befolkningen genom att betona de äldres aktiva deltagande i samhället och ekonomin. Vi strävar efter att främja äldre personers rättigheter och välbefinnande på EU-nivå genom att göra det möjligt för äldre människor att delta fullt ut i det sociala och ekonomiska livet. Europas åldrande befolkning växer, och vi behöver fler människor i arbetsför ålder. Vi behöver nya, effektiva kanaler för arbetskraftsinvandring, utan att förvandla Europa till ett samhälle bestående av arbetskraftsinvandrare.

Hur ställer sig ditt parti till en EU-omfattande strategi för äldre?

I höstas diskuterade Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) behovet av en EU-omfattande strategi för äldre. I ett åldrande Europa finns det ett stort behov av en strategi för att säkerställa och öka integrationen av äldre människor. EU:s omsorgsstrategi och dess rekommendationer antogs av EU-kommissionen för ett år sedan. Vi behöver dock en strategi som först och främst ser äldre människor som aktiva aktörer, inte bara som objekt för åtgärder. EESK har aktivt tagit itu med den utmaning som åldrandet innebär och i egenskap av rådgivande EU-organ för kommittén budskapet vidare i EU:s beslutsfattande organ.

Samlingspartiet: Generellt sett välkomnar vi ett brett beaktandet av åldrandet i politiken på både nationell nivå och EU-nivå. Man bör också komma ihåg att förändringen av befolkningens åldersstruktur som fenomen inte bara är en fråga för äldre människor, utan för samhället som helhet.

Socialdemokraterna: Redan i dag är mer än 20 procent av Europas befolkning över 65 år. SDP har åtagit sig att arbeta för ett socialt och ekonomiskt hållbart och fattigdomsfritt Europa. Vi är för att skapa en strategi. De möjligheter som åldrandet innebär i alla generationer måste främjas i Europa.

Vänsterförbundet: Vi anser att det är mycket centralt att betona de äldre som aktörer. Vi anser att det är viktigt att EU antar en ambitiös övergripande strategi för att stärka tjänster och rättigheter för äldre. Strategin bör innehålla rekommendationer om lagstiftning för olika sektorer.

Kristdemokraterna: Åtgärder måste vidtas överallt i EU för att främja ett värdigt och säkert åldrande. EU kan utveckla gemensamma strategiska mål för regionen för att bemöta de ökande utgifterna för hälso- och sjukvård, äldreomsorg och pensioner samt för att stärka integrationen av äldre. Framför allt måste EU agera inom de politikområden som gynnar medlemsstaterna gemensamt. Medlemsstaterna måste även i fortsättningen själva besluta om hur offentliga tjänster ska organiseras och genomföras. EU måste också se till att tjänster tryggas för äldre personer som saknar digitala färdigheter.

Gröna förbundet: De gröna är positiva till att skapa en strategi. För De gröna är det viktigt att basservicen för äldre är i ordning i alla medlemsländer och att de äldres röster hörs i beslutsfattande som berör dem. En strategi är ett bra verktyg för att nå detta mål.

Centern: Centern har alltid betonat att de äldre ska ses som en aktiv del av det finländska samhället. De är också en resurs för EU och dess medlemsstater genom fortsatta karriärer, aktivt samhällsengagemang och som konsumenter av olika tjänster. De utför mycket ideellt arbete. De har också stor livserfarenhet, tyst kunskap och kompetens som kommer samhället till nytta. Det är berättigat att rådet i Europeiska unionen utarbetar en strategi för bästa praxis för äldre människor, med respekt för fördelningen av befogenheter mellan unionen och medlemsstaterna.

Svenska folkpartiet: SFP stöder en Europaomfattande strategi för äldre. Vårt mål är att skapa förutsättningar för äldre att spela en aktiv roll i samhället, främja deras delaktighet och säkerställa deras rättigheter och tjänster. I strategin betonas de äldres aktiva roll i samhället och ekonomin samt deras deltagande i beslutsfattandet.

Anser ditt parti att FN:s universella strategi för att förverkliga de äldres mänskliga rättigheter bör främjas på EU-nivå?

Samlingspartiet: Om frågan handlar om de principer för äldre som antogs av FN:s generalförsamling 1991 är de helt klart i linje med det konservativa partiets nuvarande politiska ståndpunkter.

Socialdemokraterna: SDP stöder en öppen dialog med civilsamhället om äldres rättigheter. Vi anser att det är viktigt att stärka de äldres rättigheter. Debatten måste också föras aktivt i EU:s olika beslutsfattande forum. Detta kommer att bidra till debatten på EU-nivå om unionens gemensamma ståndpunkt i fråga om en konvention om de mänskliga rättigheterna.

Vänsterförbundet: Vänsterförbundet anser att Europeiska unionen måste stärka tillgodoseendet av de mänskliga rättigheterna, beslutsamt ingripa i kränkningar och vidta konkreta åtgärder för att främja jämställdhet, likabehandling och mänskliga rättigheter. De äldres mänskliga rättigheter måste beaktas som en separat helhet och deras fulla tillgodoseende måste säkerställas. Vi främjar dessa principer på alla politiska nivåer där vi är verksamma.

Kristdemokraterna: Ja. De rättigheter som fastställs i internationella konventioner om mänskliga rättigheter gäller i lika hög grad för äldre som för andra. I takt med att Europa åldras snabbt måste alla äldre ha rätt att leva ett liv som ser ut som de själva och som bedöms av människor. Kristdemokraterna i Finland är medlem i Europeiska folkpartiet (EPP), som är den största och äldsta gruppen i parlamentet. EPP-gruppen har varit aktiv tidigare, till exempel i parlamentets vårdbetänkande, som EPP-gruppen har drivit fram.

Gröna förbundet: Ja. FN:s konvention om äldres rättigheter skulle vara ett bra verktyg för att förbättra äldre personers rättigheter i hela världen. Avtalet ska omfatta bland annat de grundläggande och mänskliga rättigheterna, de äldres delaktighet och jämlikhet, avskaffandet av åldersdiskriminering, utkomst, tjänster och omsorg. Gröna företrädare i Europaparlamentet skall aktivt lyfta frågan både i EU och i FN och påverka EU:s ställningstaganden för att unionen ska se positivt på frågan.

Centern: FN har antagit principerna för äldre, som kompletterar de befintliga bindande fördragen om mänskliga rättigheter. Europeiska unionens råd och Europaparlamentet måste ta upp tillgodoseendet av äldre personers rättigheter i EU:s beslutsfattande. Vid beredningen av lagstiftningen måste man beakta konsekvenserna för äldre personer. Det är viktigt att EU:s byrå för grundläggande rättigheter övervakar och samarbetar kontinuerligt med EU-institutionerna och de nationella regeringarna för att se till att äldre personers mänskliga rättigheter förverkligas i EU.

Svenska folkpartiet: Att främja FN:s universella mänskliga rättigheterna för äldre på EU-nivå är viktigt för Svenska folkpartiet. Vi strävar aktivt efter att främja och stödja dessa mål i olika EU-organ, såsom Europaparlamentet och rådet, samt i EU:s yttre förbindelser, med tonvikt på att integrera äldre personers rättigheter i all EU-politik och alla EU-åtgärder. För Svenska folkpartiet har internationella konventioner om mänskliga rättigheter alltid varit kärnan i vår politik, och så är fallet även här.

Markus West

ANNONSER