Riksdagsval – ödesval?

27.03.2015 kl. 11:37
LEDARE # 3 Enligt kandidaterna och partierna brukar varje val vara ett ödesval. Det förestående riksdagsvalet har faktiskt en prägel av ödesval.

Enligt kandidaterna och partierna brukar varje val vara ett ödesval. Det förestående riksdagsvalet har faktiskt en prägel av ödesval. Ekonomin vill inte ta fart trots ljusglimtar, vårt samhälle behöver stora strukturella reformer för att trygga kvaliteten inom bland annat vården, utbildningen och omsorgen, religiös och politisk fanatism i kombination med en inkrökt nationalism växer i vår omvärld, och inom säkerhetspolitiken står vi inför en ny situation i Europa. Många svåra beslut väntar i den nya riksdagen.
Ekonomin ger inte utrymme för ökad materiell välfärd för alla under de närmaste åren. Punktinsatser är dock alltid möjliga, som till exempel en nödvändig höjning av garantipensionen, om den politiska viljan finns. Kandidater, som nu lovar mycket, kommer att ha mycket att förklara, senast om fyra år, när löftena inte kunnat infrias. 
Av de tilltänkta, storstilade strukturella reformerna, som försöket att skapa större kommuner och förändra social-och hälsovården, blev det ingenting alls. Inte heller de nödvändiga förändringarna av utbildningen blev av, lika litet som många andra planerade och välmotiverade förändringar. Behoven av förändringarna har dock inte försvunnit någonstans. Efter fyra år med dålig, periodvis obefintlig styrfart inom inrikespolitiken, behövs nu målmedvetenhet och handlingskraft. Det finns absolut inget utrymme för populister i nästa regering!

Det har sagts förr men tål att upprepas: Vårt beroende av omvärlden ökar på snart sagt alla områden. Allas vår välfärd är i högsta grad beroende av vår utrikeshandel. Över 40 procent av allt vad vi producerar säljs utomlands. Nivån på vår välfärd är därför också beroende av att fred och stabilitet råder, också utanför EU. En allt större del av våra nya lagar tillkommer på basen av beslut inom EU. Vårt beroende av världen utanför EU ökar också ständigt. Beslut inom EU eller någon annan internationell organisation kan vara viktigare för valkretsen än besluten i vår egen riksdag. Ändå är valkampanjen nästa helt fokuserad på rikspolitiken. Vill en riksdagsman göra ett gott arbete för sina väljare och sin valkrets, så behövs goda kunskaper i internationella frågor och gärna också inflytande i internationella organisationer.
Religiös och nationalistisk fanatism samt en ansvarslös populism skapar både misstro och oro runt om i vår värld. Politiker skall inte bara vara goda lyssnare, de skall också vara opinionsbildare och goda ledare. Mer än på länge behöver vi politiker, som tydligt försvarar alla mänskors lika värde, allas rätt till ett tryggt liv, rätten till egna åsikter. Kort sagt, vi behöver politiker som i varje läge tydligt försvarar de mänskliga rättigheterna som de finns nedtecknade av Förenta Nationerna.
Situationen i Ryssland ger anledning till stor oro. Yttrandefriheten begränsas, oliktänkande mördas, makten koncentreras till en person, korruptionen förstör samhällsmoralen och myndigheter och rättsväsendet kan man inte lita på. Med militärt våld har Ryssland tagit över delar av grannlandet Ukraina och fortsätter att skapa oro där. Språket mot andra grannar är också hotfullt. Vårt grannskap är inte så tryggt som vi vant oss att se det under de senaste drygt 20 åren. Konflikten i Ukraina samt den ökande spänningen mellan västvärlden och Ryssland har redan haft negativa konsekvenser för vårt lands ekonomi och därmed också för vår personliga välfärd.

Vi går nu till riksdagsval efter en period av inrikespolitisk stagnation och i en situation med växande internationell oro, också i vår näromgivning. Mer än på länge är faktiskt riksdagsvalet därmed också ett ödesval. Kraven på dem som väljs är stora. Det är nu vi skall testa både partier och kandidater på vad de står för. 
De flesta av oss pensionärer ser det som både en plikt och en rätt att rösta i val. Den insikten är viktigt att föra vidare till de yngre generationerna. Stora och svåra frågor skall avgöras under de närmaste åren. Då behövs politiker som har mod, vilja och realism att fatta de svåra besluten, som har ett tydligt socialt samvete, som vågar vara öppna mot omvärlden och som ser rikedomen i olikheterna mellan mänskor och kulturer, men som också ser de hot som finns omkring oss.
Ole Norrback
förbundsordförande

ANNONSER