Den 11 februari uppmärksammas årligen den internationella 112 dagen. Om inte annat så borde alla den dagen kontrollera att brandvarnarna och annan nödutrustning där hemma är i skick. Visst har du också kollat upp att allting är i sin ordning hemma?
Då vi nu rör oss nära 112-dagen tänkte jag att också IT-biten skulle få reflektera över säkerhet, säkerhet med mobiltelefonen närmare bestämt. Redan tidigare har IT-biten tagit upp ICE-koden, något som fortfarande är mycket bra att ha inmatat. Det är inte heller svårt att göra!
ICE står för de engelska orden In Case of Emergency (vid nödsituation). Idén är att man skriver in ICE före namnet på någon, eller flera, närståendes nummer i telefonens adressbok. Om det skulle hända något eller din telefon kommer bort så är det lätt att söka efter ICE i adressboken och ringa upp rätt person. Förhoppningsvis har många redan lagt in ICE vid namnet på någon närstående i adressboken.
Men hur är det då med oss med fina smarttelefoner? Smarttelefonerna har mycket känslig och personlig information sparad, så idag rekommenderas att man har en säkerhetskod påkopplad, så att vem som helst inte kommer in i telefonen. Då kommer ju ingen heller åt att söka ICE nummer från adressboken.
Som tur är har tillverkarna tänkt på detta. Har du en Android telefon kan du gå in under inställningar och säkerhet, där under ägar information kan du skriva in ICE information som visas även om telefonen är låst. I en Windows telefon kan du fylla i informationen genom ICE meddelande och under inställningarna för låsskärmen aktivera ICE meddelandet.
På en iPhone är inställningarna inte helt lika logiskt placerade kanske, sedan den nyaste uppdateringen till iOS 8 finns det en App vid namn Hälsa, där finns det möjlighet att mata in Medicinsk ID. Då denna information är insatt syns det också på den låsta skärmen. Under medicinsk ID kan man också fylla i övrig hälsoinformation, tex om man lider av nån sjukdom eller vilken blodtyp du har.
Var är jag då? Vid nödsituationer är det alltid viktigt att kunna informera nödcentralen var man finns och var olyckan har skett. I städer och liknande har man ofta möjlighet att ange en adress. Vet man inte adressen men har en smarttelefon så räcker det att öppna telefonens kartprogram och den kommer att lokalisera dig. För till exempel sommarstugor rekommenderas det att man har färdigt information om platsen. På www.112.fi finns en tjänst där man kan söka fram en plats på kartan och få ett färdigt dokument att skriva ut där koordinaterna finns med och den viktigaste infon att komma ihåg vid nödsituationer. Detta är att rekommendera till alla sommarstugor!
För situationer som inte riktigt är nödsituationer, men där du har ett behov av att kunna lokalisera en bekant? Smart telefonerna har appar för detta, det förutsätter alltid att båda parter har godkänt att den andra kan hitta dig. Till exempel för iPhone (och iPad) finns Hitta vänner, som gör det möjligt att på en karta se alla dina vänner (som godkänt tjänsten och också har en iPhone/iPad) och kontakta dem om du vill. Tjänsten är behändig om man till exempel försöker hitta varandra på ett större evenemang eller som förälder vill veta var dina barn finns. Men då skall man också komma ihåg att alla ens vänner kan kolla upp var du befinner dig, om det nu skulle vara så att du vill vara oupptäckbar så kan man stänga av programmet tillfälligt. För en person med drag av demens där det finns en risk att personen vandrar iväg hemifrån kan detta vara ett sätt att ge trygghet åt anhöriga.
Med hopp om en trygg och säker fortsättning på 2015!
Eric Jansson
Frilansskribent