Nyår – tillfälle att blicka bakåt och framåt (God Tid 1/2011)

21.01.2011 kl. 12:46
Vi har just återgått till vardagen efter jul- och nyårsfirandet och man får börja lära sig att skriva 2011 istället för 2010. Vid årsskiftet är det ofta aktuellt att blicka tillbaka på det gånga året och även framåt, vad som komma skall detta nya år. Likaså tänkte jag göra med förbundets IKT-projekt.

Vi har just återgått till vardagen efter jul- och nyårsfirandet och man får börja lära sig att skriva 2011 istället för 2010. Vid årsskiftet är det ofta aktuellt att blicka tillbaka på det gånga året och även framåt, vad som komma skall detta nya år. Likaså tänkte jag göra med förbundets IKT-projekt.
   Redan på våren 2010 stod det klart att SPF skulle få bidrag för sitt planerade projekt, IKT för seniorer, men det verkliga arbetet kom igång först i mitten på augusti då jag tillträdde till tjänsten som projektkoordinator. Förväntningarna har varit stora på projektet, uppfattningarna om vad projektet kommer att innebära har också varierat väldigt mycket. Allt från ”han som skall komma hem och hjälpa med datorn” till ”en till kontorsråtta i Hesa”. Projektet har nu hunnit komma igång ordentligt, så gott som alla föreningar har en utsedd kontaktperson och jag har träffat de flesta av er. Nuläget är kartlagt ganska bra genom en enkät utskickad till kontaktpersonerna och framtiden börjar även den klarna. Bara vi skulle hitta tillräckligt många intresserade handledare ute i föreningarna kan man starta kurserna för handledare. En handledare är alltså en pensionär som, med glädje, träffar andra pensionärer och hjälper/leder dem vidare i sin datoranvändning. Kanske du är intresserad? Dessa handledare är i nyckelposition för detta projekt och från förbundets sida strävar vi till att hjälpa dem, och därigenom föreningarna, både genom tekniskt stöd, programidéer och material.

För att då blicka framåt på detta nya år 2011, året börjar med träffar för kontaktpersoner i Nyland. Samtidigt ordnar Kulturhuset sina årliga verkstäder för webbansvariga så att föreningarnas ansvariga får bättre kunskap om webbsidesverktygen. Efter detta får vi hoppas att det redan börjar finnas lite fler intresserade handledare runt om i Finland så att det finns underlag för kurser för dem. Kurserna kommer främst att inrikta sig på vuxenpedagogik för att kunna bemöta hjälpbehövande på rätt sätt samt tekniska råd om de vanligaste problemen. Ingen av oss är ”dataexperter” så man kan inte heller förvänta sig att handledare skall kunna lösa alla problem med datorer, ibland måste man föra den till yrkesmänniskor, som tar betalt för sina tjänster, precis som bilen behöver repareras ibland.
   Jag hoppas att alla ni som har fått ett intresse för datorer skulle ta en titt i programbladet för ert lokala arbetar-/medborgar-/vuxeninstituts kurser. Förhoppningsvis finns där någon IT-kurs för seniorer, anmäl er dit! Utbudet av IT-kurser vid dessa institut är också något som projektet under året förhoppningsvis skall kunna påverka, till det bättre! Både vad gäller utbud och kvalitet på kurserna. Naturligtvis kommer projektet också i fortsättningen att vara synligt i God Tid, bland annat har vi ett temanummer denna vår att se fram emot.

En blick ut i världen visar att 2010 stämplas som ”året då de sociala medierna slog igenom”. Det finns också forskningar som visar att den största ökningen har skett i åldersgrupperna 50 år och uppåt, en mycket intressant trend som kanske också kan förvåna många. Passa nu på då vädret är kallt och ruggigt ute att pröva på något nytt på internet i hemmets trygga vrå. Kanske det rent av kunde vara ett nyårslöfte? ”I år skall jag lära mig nya saker man kan göra med datorn”, ”Jag skall gå med i Facebook och hitta gamla bekanta” eller ”I år skall jag skaffa mig en dator och lära mig skicka e-post”.

Med önskan om ett gott, produktivt år 2011.

ERIC JANSSON
IKT-projektkoordinator 

Eric Jansson

ANNONSER