Många av er som rör er på internet har säkert märkt att man nästan överallt blir uppmanad att registrera sig. Man skall skapa ett konto på respektive webbsida, nästan alltid med påpekandet att det är gratis!
Orsakerna till detta är många, utgångsläget är nog oftast att kunna erbjuda service åt dig som kund. Men ibland blir man frustrerad då det ska krävas så rysligt många olika konton och vilket använde jag nu igen var?
Vi börjar med varför?
Internet är en väldigt anonym plats, om du besökt en webbplats igår och går in där idag på nytt har webbsidan ingen möjlighet att veta att det faktiskt är samma person som besöker sidan. Du kanske inte ens använder samma dator båda gångerna. Det kan också hända att du vill lägga in någon information på webbplatsen och vill komma åt att ändra innehållet senare. Då har du nytta av att kunna identifiera dig, logga in dig på ditt konto, och för webbplatsen bekräfta att du är samma individ. Om det är en nätbutik av något slag brukar de be dig skapa ett konto bara för att du då har lättare att köpa nästa gång, dina uppgifter finns redan sparade. Som bonus kan ju butiken då följa med dina inköpstrender och lära sig vad som intresserar deras kunder.
Hur?
Hur identifierar man sig enklast på nätet, på ett sätt så att det inte kan bli ett missförstånd eller att det finns någon annan med samma ”identitet”? I internets ungdom var det oftast ett nickname, smeknamn, som man skulle använda och hoppas att inte någon annan redan hade använt det. Idag är det oftast e-postadressen som används. En person kan ha flera e-postadresser, men två personer kan inte ha samma e-postadress. Dessutom finns den fördelen att om man använder e-posten som ens identitet eller namn så kan webbsidan skicka dig information till din e-post och har du glömt ditt lösenord kan du få ett nytt skickat till din e-post. Här lönar det sig ändå att vara på sin vakt. Ofta finns det vid registreringen en liten ruta i stil med ”jag vill få nyhetsbrev” eller ”skicka mig nya erbjudanden”. Även om det låter som en bra sak kan det sluta med att din e-post fylls med nyhetsbrev och reklam på samma sätt som den vanliga postlådan. Kom också ihåg att även om du använder din e-postadress som din identifikation betyder det inte att du skall använda samma lösenord som du använder då du skall kolla din e-post. Använd absolut inte samma lösenord! Det kan också löna sig att fundera om du vill använda en annan e-postadress än din vanliga e-post för att registrera dig på olika sidor på nätet. E-postkonton kan man lätt skapa.
Mängden information som en webbplats begär varierar, som så ofta i livet lönar det sig att använda sunt förnuft. Behöver de faktiskt all denna information, vill jag ge dem mitt telefonnummer om företaget finns i USA, kanske jag klarar mig utan kontot?
Lösenordet
Det eviga problemet med lösenord som man skall komma ihåg. Ett vanligt sätt, som inte egentligen kan rekommenderas, är att använda samma lösenord till flera ställen. Men då uppmanar jag er att inte använda samma som du har på datorn, e-posten eller nätbanken. Ha hellre ett lösenord för flera av dina webbplatskonton och sedan ett helt annat lösenord för sådana ställen där du lämnat känslig information som tex bankontouppgifter eller till din e-post. För webbplatser kan man också nog helt bra skriva upp uppgifterna i ett häfte. Eller det bästa är om du har olika lösenord till alla ställen, men kanske hittar på ett system för dina lösenord, så du kommer ihåg vad som hör vart.
Eric Jansson
Frilans skribent
Har du något du funderar på? Någon frågeställning du tror att flera skulle vilja få svar på? Något som skulle passa in under IT-biten?
Nu kan du lämna in tips eller frågor till IT-biten genom att följa länken nedan (eller QR-koden om någon observant ännu kommer ihåg hur de funkar). Tyvärr är det inte möjligt att ge personliga svar eller lösningar på frågor!
Skicka in din fundering här: http://bit.ly/fragaitbiten