Siri, hurdant väder blir det i morgon?

30.08.2017 kl. 13:57
It-biten #6 Många av oss har säkert i något skede sett någon futuristisk film där datorerna pratar. Eller huvudrollsinnehavaren bara talar ut i rummet och datorn lyder och gör det som ombeds. Visste du att vi redan är där?

Det vanliga sättet att styra en dator är ju att använda tangentbord och mus, eller peka på skärmen. Redan på 90-talet sades det att Bill Gates, Microsofts grundare, hade ett hus där belysningen tänds och musiken väljs via röstkommandon. Idag kan vi faktiskt nästan alla göra samma sak! Det som krävs är en smarttelefon och du behöver inte ens vara hemma för att detta skall fungera.
Tyvärr är det ju kanske inte riktigt lika smidigt och lika fantastiskt som i de futuristiska filmerna, men tekniken finns redan nu! Man kallar detta för en ”personlig assistent” och finns installerad i så gott som alla smarttelefoner. I Apples iPhones och iPaddar heter assistenten Siri, Microsofts heter Cortana, Googles assistent har inget personligt namn utan är bara ”Google”. Kärt barn har många namn, men alla fungerar de enligt samma princip.

Genom att hålla telefonens knapp intryckt väcker du assistenten till liv. I vissa fall kan assistenten vakna till liv direkt du säger dess namn. Då du har assistentens uppmärksamhet kan du fråga eller be assistenten göra det du vill. Siri kan kolla upp vädret åt dig och berättar muntligt resultatet samtidigt som prognosen visas på skärmen. Eller du kan be Cortana kolla resultaten från nattens ishockeymatch. Vad som händer i bakgrunden är att telefonen tar hjälp av stora datorer på nätet som analyserar din fråga/kommando och söker fram svaret åt dig. 
Men du är inte begränsad till att få fram information, som du lika bra kunde söka upp själv med en sökning. Du kan också be assistenten läsa upp eller svara på ett meddelande, lägga in en bokning i kalendern. Ja, till och med tända lamporna i vardagsrummet, även om detta också kräver fjärrstyrbara lampor och lite annat extra. Om du har laddat kaffekokaren får du nog assistenten att slå på kokaren, men där går väl gränsen ungefär.

Nå vad har vi då för nytta av en sån här assistent? Allt det där kan vi ju göra själva. Stämmer mycket väl! Men fördelen kommer med att vi inte nödvändigtvis behöver knäppa och skriva allt själv. Om du kör bil kan du lätt be assistenten skriva in ett möte i kalendern eller svara på ett meddelande utan att du rör vid telefonen. Eller om du tycker att telefonens tangentbord är litet och det är svårt att träffa rätta bokstäver, då kan du ju be assistenten skriva istället för dig!
Språket frågar du kanske? Jo, de flesta assistenterna kan redan svenska och också finska har börjat fungera, engelska är förstås utgångsläget. Men du måste nog vara ganska tydlig i dina formuleringar, talspråk kan missförstås, för att inte tala om dialekter dem kan du glömma! Överlag gäller det nog lite att pröva sig fram och bli bekant med sin assistent först, att klura ut hur du skall formulera din fråga eller exakt vad du kan få hjälp med. Men du kan börja med att fråga vad Siri kan hjälpa dig med.

Riskerna då? Visst, det finns  en viss misstanke om att assistenten skulle ”avlyssna” dig, därför känns det bekvämare att aktivera assistenten via ett knapptryck hellre än att assistenten konstant lyssnar i bakgrunden. Sen finns det ju en risk att du missförstås och kanske ringa Maj-Len istället för Maija. Som vanligt uppmanar jag den som blev nyfiken att pröva. Aktivera din assistent och kolla vad ni lyckas göra tillsammans. Om inte annat kan du ju få en pratkompis. Jo, assistenterna kan berätta vitsar!

 

Eric Jansson

ANNONSER