En smarttelefon i en parkeringshall, olika små figurer svävar framför telefonen

Parkera bilen med mobilen

24.01.2020 kl. 10:13
Här kan du läsa hur du gör för att betala för parkering med hjälp av mobilen. Den här artikeln ingick i GodTid 2/2019 men är här utvidgad med några altarnativa appar.

Den ursprungliga texten ingick i God Tid it-kolumn 2/2019 och är skriven av Eric Jansson:

Hur funkar det?

Att betala parkeringen med en app är ganska smidigt. Då du väl fått bilen in i parkeringsrutan öppnar du upp appen i telefonen/pekdatorn. Appen lokaliserar dig automatiskt med hjälp av GPS och har koll på vad parkeringen kostar på denna plats, appen vet också tiderna när det är gratis att parkera och när det inte är det.

I Easypark ställer du in hur länge du tänkt parkera och startar parkeringen i appen, i Parkman startar du appen på obestämd tid. Klappat och klart, råkar du bli klar och vill åka iväg tidigare än tänkt är det bara att avsluta parkeringen och du betalar bara för tiden du varit där, även om du hade tre timmar kvar på parkeringstiden.

Som en bonus så kan du sedan förlänga parkeringstiden utan att återvända till bilen och appen kan också guida dig tillbaka till den parkerade bilen om du glömt var du lämnade bilen.

I appen måste du också mata in din bils registernummer, detta så att granskarna skall kunna verifiera att du har betalt parkeringen.

Automatisk parkering

I parkeringshus och parkeringsplatser blir det allt vanligare att parkeringen startas och slutas automatiskt då du kör in och ut. Då krävs i allmänhet att du har ställt in appen på förhand och matat in registernumret samt betalkortet. Det är en kamera som automatiskt läser registernumret vid bommen och du får köra rakt in utan att behöva ta parkeringslapp. Till telefonen kommer ett meddelande (avisering) då parkeringen startas och avslutats.

Men betalningen då?

Före du kan parkera med appen första gången måste du mata in dina kortuppgifter i appen. Uppgifterna är trygga i appen, ingen kan sno kortuppgifterna. Du kan också få parkeringen på telefonräkningen, men det medför en löpande månadsavgift vare sig du parkerar eller inte, så det är sällan att rekommendera.

Ett bonus tips, på baksidan av ditt bankkort finns ett annat kortnummer, ofta med lite mindre storlek skrivet. Detta är ditt debit kortnummer, så vill du inte betala på kredit kan du använda detta nummer.

Då parkeringen är klar, antingen så att tiden gått ut eller du stängt av parkeringen så dras kostnaden från ditt kort och du får ett kvitto till din e-post (antingen direkt eller vid månadsskiftet). Du betalar också en provision till appen, i storleksordningen en euro, men i praktiken utjämnas det i allmänhet av att du kan spara någon euro på att avsluta parkeringen tidigare.

Vilken app behövs?

De appar som används mest och fungerar på de flesta orter åtminstone för gatuparkering är EasyPark och Parkman.

Sedan finns det en del mer begränsade appar som bara gäller på något specifikt bolags parkeringsområden. Till exempel Taskuparkki som gäller för Q-park ägda parkeringar och Moovy som gäller i bland annat Tripla i Böle. Kolla också i förväg om du kan utnyttja något erbjudande för nya kunder som registrerar sig eller i kombination med något annat stamkundsprogram.

Apparna finansieras via parkeringsavgifterna och har lite olika priser, så vill du vara noga så kolla prissättningen och välj vilken app du vill använda.

Inget hindrar dig heller från att använda flera av apparna. Du kan ha samma bil registrerad i flera appar och du kan också ha många bilar registrerade i samma app. Ofta får du också en rabatt på första parkeringen.

 

ANNONSER