Vi låter frågan gå till pensionerade läkaren Pehr Löv, tillika ordförande i Svenska pensionärsförbundets kommitté för intressebevakning och påverkan.
"Sannolikt kommer vi i Finland att ha som flest smittade och sjuka i juli månad. Den topp som vi ser i Italien nu ser vi här om 2 till 4 veckor. Epidemin fortsätter till våren 2021, då vi kan börja vänta oss ett vaccin", säger Löv.
"I höst och vinter kommer hälsovårdsmyndigheterna antagligen att lätta på restriktionerna när antalet insjuknade minskar. Samtidigt finns det en risk för att vi får en ny våg av insjuknade om man lättar på karantänsbestämmelserna för snabbt.
Om cirka tre veckor kan vi ha en sits där intensivvårdsplatserna inte räcker och det blir ett stort kompromissande för att klara vården", säger Löv.
Inplanerade operationer har redan skurits ner till ett minimum. Akuta åtgärder görs som förut. Vi vet inte hur stor del av vårdpersonalen som kan hamna i karantän i olika skeden.
Vad ska man dra för slutsats av det som nu sker?
"Planera livet så att inga fysiska möten behöver hållas före årsskiftet. Är det möjligt tidigare är det bara bra. Men en sak i taget och vi väntar på myndigheternas kloka åtgärder", säger han.
Viktigast nu är att vi minimerar människokontakterna hur tråkigt det än är, sammanfattar Pehr Löv, samt håll 1-2 meters avstånd i kollektivtrafiken och när du rör dig på allmänna platser.