Flexiblare pensionssystem (nr 4/2008)

09.05.2008 kl. 00:00
En omdisponering av äldreomsorgen i kommunerna får inte i något som helst fall leda till att tjänsterna blir dyrare för den enskilda äldre invånaren, skriver Veronica Fellman.

Pensionerna har diskuterats på allvar i och med att kommittén för social garanti och ett pensionsforum har tillsatts. När den demografiska utvecklingen lutar åt ett underskott av arbetstagare enligt normal praxis börjar statsmakten äntligen analysera befolkningen mer noggrant. Vanhanen har uttalat sig om finländarnas välstånd: vi ska glädja oss över att cirka sjuttio procent av finländarna mår bra. Det här uttalande har väckt kritik bland både beslutfattare och övriga påverkare. Det är bra att det finns välmående personer i Finland. En negativ sak är att inte alla mår bra och det är här som tredje sektorn spelar en stor roll: Tredje sektorn ska vara en väckarklocka som ringer för att väcka beslutfattarna att allt inte står bra till hos alla.
   Enligt avdelningschef Olli Kangas på Folkpensionsanstalten har folkpensionen minskat i köpkraft med cirka hälften jämfört med början av 1970-talet. Han anger som orsaker otillräcklig grundtrygghet, problem med indexeringen (både på arbetspensioner och folkpensioner), en snabb nationalinkomst och en alldeles för otillräcklig nivå på folkpensionen. Folkpensionsindexet har länge varit lägre än det brutna indexet, men man har nu fått folkpensionsindexet till samma nivå som det brutna indexet. Indexjusteringen på folkpensionen har varit följande: 0,4 procent år 2005, 1,1 procent år 2006, 1,7 procent år 2007 och 2,5 procent år 2008.
För första gången på tolv år som systemet varit i bruk är halvvägsindexet för 2008 lägre än det brutna indexet. År 2008 är det brutna indexet 2,39 procent (2,21 procent år 2007) jämfört med halvvägsindexet som är 2,25 procent (2,89 procent år 2007). Indexet fastställs alltid i förskott föregående års tredje kvartal, och kommer i kraft först tre månader senare. Inflationen fastställs alltid i efterskott, vilket ger upphov till en stor diskrepans.

I regeringsprogrammet står att köpkorgen för arbetspensionsindexet ska ses över, och nu har social- och hälsovårdsminister Liisa Hyssälä tillsatt ett Pensionsforum, med kultur- och idrottsminister med ansvar för jämställdhetsfrågor Stefan Wallin som en medlem samt Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO med en plats. Pensionsforumet kommer sannolikt att bli det forum som diskuterar utvecklingen på pension och index.
   Olli Kangas tog också upp att många kommuner har sålt ut äldreomsorgstjänster i synnerhet beträffande hemtjänst och boende. Det finns exempel på att hemtjänsten blivit mycket dyrare för äldre när kommunen har sålt ut hemtjänsten till bolag, som kommunen själv kan vara ägare i. En del kommunala åldringshem har omvandlats till seniorhem, också genom bolagisering, och då har den äldres egen insats blivit mycket högre. Kommunen får inte ta ut en hur stor andel av pensionen som helst men när äldreomsorgstjänsterna omvandlas till privata bolag finns inte motsvarande stadganden. Detta måste det bli ett stopp för. En omdisponering av äldreomsorgen i kommunerna får inte i något som helst fall leda till att tjänsterna blir dyrare för den enskilda äldre invånaren!

Vi har en mycket kunnig grupp tillsatt av social- och hälsovårdsminister Liisa Hyssälä, kommittén för social trygghet. Den enda svenskspråkiga representanten i kommittén är Margareta Pietikäinen, som på ett sakligt sätt berättade på förbundets vårmöte om kommitténs arbete, som även berör ovan nämnda frågor (mer om detta i God Tids artikel om vårmötet). Hon tog upp frågan om mer flexibla pensions- och arbetsmarknadssystem i och med möjligheten att gå från invalidpension till arbetslivet. Detta har även undersökts av Mika Vuorela, som Tarja Cronberg utnämnde den 20 augusti 2007 för att undersöka möjligheterna för personer på invalidpension att återgå till arbetslivet. Rapporten kom ut den 10 april 2008 och innehåller många förbättringsförslag till det nuvarande systemet. År 2006 fanns det cirka 200 000 personer som från den privata och offentliga sektorn var på invalidpension och enligt mångas uppfattningar är cirka 30 000 personer intresserade av att gå från invalidpensioner till arbetslivet. Därtill kommer att cirka 4 000 personer årligen på grund av utbrändhet har svårt att klara sig i arbetslivet och behöver någon utkomst.
   Förslagen i Mika Vuorelas rapport är att ändra på systemet så att det ska bli mer flexibelt att arbeta. Arbetspensionslagarna ska få stadganden om möjligheten att lämna invalidpensionen och vila för den tid personen förvärvsarbetar, dock högst för tre år. Därtill föreslår man att både arbetspensionslagen och folkpensionslagen inför en övre inkomstgräns på 600 euro per månad, vilken inte påverkar vare sig folk- eller invalidpensionen för respektive person. Den borde vara högre, minst 700 euro.

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER