Nya vindar (God Tid 6/2010)

27.08.2010 kl. 00:20
Mot slutet av regeringsperioden och riksdagsperioden kommer många nya lagförslag och många av dem leder till förbättringar inom den sociala sektorn, skriver Veronica Fellman.

Efter en exceptionellt varm sommar i Finland går vi in mot en speciell höst. Hösten börjar varmt, men är speciell såtillvida att man märker att det lackar mot riksdagsval. Mot slutet av regeringsperioden och riksdagsperioden kommer många nya lagförslag och många av dem leder till förbättringar inom den sociala sektorn. Propositionen om hälsovårdslagen gavs redan före sommaren och nu håller socialvårdslagen och äldreomsorgslagen på att utformas.

Socialvårdslagen
En grupp har tillsatts för att omforma socialvårdslagen, och har avgett sin rapport vid midsommar. I rapporten ingår inte lagförslag, men principer om utvecklingen av socialvården. Eventuella lagförslag blir troligen klara under våren, och kommer antagligen att behandlas först av nästa regering. Grunden för utvecklingen av socialvårdslagen är betänkandet från SATA-kommittén, som var en kommitté för utvecklande av sociala frågor tillsatt av minister Hyssälä. Det är bra att stora principiella frågor såsom socialvården först behandlas i grupper innan lagarna utformas. Det behövs en principiell breddning av basen för lagen och en samhällelig förankring innan lagförslagen presenteras. Se även sammandraget av brevet från minister Risikko i denna tidning.

Lagen om äldreomsorg
Inom social- och hälsovårdsministeriet har man jämsides med socialvårdslagen gett en arbetsgrupp i uppdrag att utarbeta förslag till en lag om äldreomsorg. Arbetsgruppen har kommit med en rapport om att förnya vården dygnet runt av äldre. Rapporten innehåller flera förslag på förbättring av hemservice, hemsjukvård och långvård. Målet i rapporten är att sköta äldre så länge som möjligt hemma. Principen håller delvis, för det behövs mer konkreta åtgärder för alternativboende för seniorer.

Statsbudgeten 2011
Garantipensionen och strävan att skatt på lönearbete och pension ska vara densamma är bra trender i statsbudgeten. Statsbudgeten baserar sig på tillväxt, och nationalekonomerna strider sinsemellan om ekonomins utveckling. Trots allt talar siffrorna sitt tydliga språk, och inom näringslivet ser man klart trender för vilka bolag som klarar sig, vilka inte. För att klara försörjningsbalansen måste Finland klara sig i konkurrensen, vilken för Finlands del ändå verkar rätt bra med tanke på de beställningar som har kommit in. Vi får hoppas att den positiva trenden i ekonomin håller i sig och att Finland snabbt kan betala bort lånet på drygt 8 miljarder euro av de litet mer än 50 miljarder euro som statsbudgeten är uppbyggd på.

Övriga händelser
Från och med 2011 blir det möjligt för vem som helst, också personer på långvård, att flytta hemkommun och bo nära sina anhöriga. Förslaget medför en kostnadsfördelning mellan kommunerna så att ansvaret att ordna service överförs till den nya kommunen medan den tidigare hemkommunen betalar kostnaderna för vården. I övrigt ska det bli enklare att få mediciner på glesbygden i och med den nya lag som möjliggör ett smidigare apoteksnät (flera mindre apoteksställen ska öppnas) samt beställning av mediciner via nätet. Organdonation har diskuterats tidigare, bland annat i denna spalt. I juni stadfästes en lag som innebär att en persons organ får användas om inte den personen uttryckligen har motsatt sig det. Ytterligare diskuterar ministeriet arbetsgivarens roll i att få information om personer med brottslig bakgrund som önskar arbeta inom social- och hälsovårdsarbete, och detta arbete är inte slutbehandlat än. Under sommaren har även reumapatienterna fått veta att vården av reumasjukdomar centraliseras.

Om ni har kommentarer till dessa ärenden, vänligen kontakta kansliet eller mig, intressebevakningen sover aldrig.

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare
 

ANNONSER