Inför valet 2011 (God Tid 9/2010)

10.12.2010 kl. 06:36
De negativa rapporterna om brister i långvården och i äldreboende som kommit fram under det senaste året måste beaktas i regeringsprogrammet, skriver Veronica Fellman.

För närvarande är det mycket på gång inom pensionspolitiken i Finland. Riksdagsvalsdiskussionerna har kommit i gång, och riksdagen arbetar för att de sista aktuella lagstiftningsfrågorna ska genomföras. Det har inom en kort tid kommit beslut om höjning av bostadsstödet, om solvensgränsen för arbetspensionsanstalterna och om höjning av närvårdarstödet. Därtill diskuteras socialvårdslagen och lagen om äldreomsorg. Även möjligheten till hörande blir större, eftersom förslaget är att 50 000 medborgare kan väcka initiativ till en lag eller annan åtgärd av regeringen i Finland enligt den nya lagen om medborgarinitiativ.
   De flesta finländare verkar anse att social- och hälsovården är bland de viktigaste frågorna för den nya regeringen våren 2011. På den sociala sidan verkar behovet av att slutföra socialvårdslagstiftningen vara störst, och arbetet har fått mycket att tänka på från SATA-kommittén. Hälsovårdslagen godkändes nyligen och det är viktigt att hälsovården planeras väl i kommunerna. Men vad gäller för de äldre? Är det bättre social- och hälsovård, boendefrågor, pensioner eller lägre skatter som gäller?
   Tyvärr verkar de flesta skeptiker visa på en tynande statsekonomi. Trots att underskottet för 2011 är budgeterat till drygt 8 miljarder euro, vilket är mindre än drygt 13 miljarder för 2010, måste kostnadsutvecklingen hållas under kontroll. Den totala statsskulden på 85 miljarder euro uppgår till 45 procent av bruttonationalprodukten. Statsskulden får alltså inte öka, utan trenden för statsskuldsättningen ska vara nedåt. Finland har gått in för en försiktig utveckling av kostnaderna i statsfinanserna, och därför vägs varje förslag till förändringar av lagarna som har budgetinverkan på guldvåg.

Förbundets intressebevakning kämpar för en god existens för varje pensionär. Men hur ska vi uppnå en god existens för seniorerna? För en del är social- och hälsovården viktig, för andra är en god pension och pensionsutveckling samt skattesänkningar betydelsefulla. Finlands internationella konkurrenssituation är avgörande för en god ekonomisk bas. Försörjningsbalansen (hur många löntagare som betalar för en pension) måste vara på en acceptabel nivå och antalet arbetslösa borde minimeras. Eurozonen borde ha inneburit mer prisstabilitet för de finländska konsumenterna än för närvarande. Prisnivån i Finland borde vara rimlig men klart lägre än den nuvarande.
   De för pensionärerna positiva besluten som de senaste fyra regeringsåren har medfört är garantipensionen, skattebesluten om pensioner, närståendevårdarstödprinciperna och hälsovårdslagen. De beslut som vi ännu inte har sett vidden av är den nya pensionslagen och livslängdskoefficienterna på pensioner, kommun- och servicestrukturreformen samt upphandlingslagen. De beslut som helt klart behöver tas med i regeringsprogrammet är socialvården, boendefrågor och lagen om äldreomsorg samt köpkraften på pensioner. De negativa rapporterna om brister i långvården och i äldreboende som kommit fram under det senaste året måste beaktas i regeringsprogrammet. Därtill borde alla former av diskriminering av seniorer inom arbetsmarknaden, varor och tjänster och övriga förnödenheter elimineras. Till detta behövs förändrade attityder och bättre ledarskap inom samtliga branscher. Dessa är några saker som förbundet och Pensionsförbundens intresseorganisation tar upp i strategier inför nästa år.
   En bransch som behöver storsatsningar är äldreomsorgen, som behöver mer kunniga resurser. Sanna Laulainen, som disputerade 4.12.2010 vid Östra Finlands universitet, har påvisat i sin doktorsavhandling att förutom chefens roll är även övriga anställdas stöd viktigt för varje anställd inom äldreomsorgen. Äldrevården står inför stora utmaningar och förändringar, och det är viktigt att atmosfären på arbetsplatsen är gynnsam för att de anställda ska trivas.

Svenska pensionärsförbundets höstmöte beslutade 10.11.2010 att grunda en stiftelse, Stiftelsen för svensk pensionärsverksamhet i Finland och alla gåvor eller testamenten är välkomna. Förbundet ser stiftelsen som en möjlighet att ge en guldkant på tillvaron för pensionärerna. Mer information om stiftelsen finns i nästa nummer av God Tid eller kan erhållas av verksamhetsledaren.
   God Jul och Gott Nytt År 2011!

 

 

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER