Pekdatorn – smultronställen

09.09.2013 kl. 12:55
Innan sommaren skrev jag om pekdatorn och då lovade jag att återkomma med ”smultronställen”. Att berätta vad man kan göra med en pekdator är kanske inte så lätt. Det är många, jag själv inklusive, som upplever att de nog inte alls behöver en ”platta”, men sedan då man väl skaffat en så vill man nog inte bli av med den, ”den är ju så bra att ha!”
Pekdatorn – smultronställen

Innan sommaren skrev jag om pekdatorn och då lovade jag att återkomma med ”smultronställen”. Att berätta vad man kan göra med en pekdator är kanske inte så lätt. Det är många, jag själv inklusive, som upplever att de nog inte alls behöver en ”platta”, men sedan då man väl skaffat en så vill man nog inte bli av med den, ”den är ju så bra att ha!”

Jag tänkte lyfta fram vad man kan göra med en ”platta” genom att plocka fram olika program eller programgrupper som jag upplevt bra att ha då man väl skaffat plattan. I vissa fall blir det frågan om programtyper istället för specifika program.

De program som jag nämner utgår ifrån det som finns för iPad av  den enkla orsaken att det är den sorts pekdator jag själv använder. Motsvarande program finns garanterat att få även till andra typers pekdatorer. En del program kan ha en prislapp, men oftast är det inte frågan om mer än ca 5€ och de flesta är gratis. De program som är gratis finansieras ofta via reklamer som dyker upp inne i programmet.

För att skaffa program går man in i ”butiken”, ett program på ”plattan” varifrån man kan söka, läsa om och ladda ner de program (appar) man vill ha.

Vardagsförbättrande program, hit räknar jag sådant som tex kalender (har plattan färdigt installerat, men finns olika versioner att ladda ner),  anteckningsprogram (Evernote är en av de bäst rankade programmen), förstoringsglas (jo, en platta kan användas som förstoringsglas med hjälp av den inbyggda kameran), räknemaskin (finns färdigt installerad, mera avancerade versioner finns att ladda ner) och sist men inte minst en ficklampa (ficklampan använder kamerans blixtljus eller skärmens ljus för att lysa upp omgivningen).

Dagstidningar, igen en grupp där det inte är värt att nämna någon specifik. Idag har nästan alla finlandssvenska dagstidningar någon form av app. Personligen läser jag Åbo Underrättelser via min iPad. Många andra läser tex. HBL. En liten extra bonus för oss nattugglor är också att den digitala tidningen kommer ut redan kring midnatt (detta gäller i alla fall ÅU). Vilket betyder att man kan läsa igenom tidningen redan innan man somnar på kvällen. En liten varning dock, att gratulera folk på namnsdagen på rätt dag blir plötsligt mycket svårare!

Väder, alla vill vi ju veta vilket väder det skall bli idag/i morgon/nästa vecka? Sedan vilken prognos som är den mest pålitliga, därom tvistar de lärda. Ofta kommer det med något väderprogram med plattan, men det är ofta något amerikanskt som inte kanske ger så exakta prognoser för oss uppe i norden. Däremot prisar många den norska vädertjänsten Yr.no och anser att de ger de bästa prognoserna. Personligen använder jag Yr för att de ger en relativt överskådlig men detaljerad prognos som är preciserad enligt precis var du är. Andra föredrar Foreca (appen heter också Foreca) och en del Finlands meteorologiska institut (hittas under namnet FMI). Båda med sina för och nackdelar. FMI har också en app vid namn Rainman, den visar hur regnmolnen rört sig de senaste timmarna och man kan själv dra slutsatser om ösregnet kommer på eller går förbi.

Spel har blivit kanske den största grejen på plattorna, tidsfördriv då man har tråkigt. Inom SPF har till exempel Wordfeud blivit väldigt populärt, ett spel likt Alfapet, kan enklast beskrivas som ett korsordsspel där man försöker kombinera bokstäver till ord och samla poäng mot sin motspelare. Det har knappast heller undgått någon de stora finländska spelen Angry Birds som förstås finns till alla pekdatorer. Mängden spel är ofantlig och jag lyfter därför bara fram de spel jag fastnat för. Att spela spel låter kanske fånigt och barnsligt. Men många av spelen är också sådana som sätter hjärnan på prov och är rent av nyttiga för att träna hjärnan. Tex. har tidningen Illustrerad Vetenskap ett frågesportspel vid namn Quiz Battle (frågorna finns på svenska trots namnet).

Underhållning är överlag det många förknippar med pekdatorer. Under denna rubrik ryms massor, men värt att nämna är i alla fall Arenan som är Yles nättjänst. Via den kan man se på de flesta sändningar (TV och radio) som Yle producerat, plus att du också kan följa med alla TV kanaler ”i direktsändning” dvs samma som sänds i TV kan du se via nätet på din platta. Också MTV3 och Nelonen har sina motsvarande tjänster på nätet och motsvarande appar. Till underhållning kan man också räkna böcker. De flesta böcker finns att tillgå via plattan. Dock så att de flesta får man betala en slant för (ca 1-30€). Gamla klassiker finns dock gratis. Det är också förvånansvärt behagligt att läsa text via en pekdator! På resor kan man ta med sig massor av böcker och de tar ingen plats alls!

Matlagning, många tycker också om att ha sin platta med i köket. Dock inte som ett skärbräde utan som en kokbok! Mängden receptsamlingar och kokböcker är igen ofantligt, alla kändiskockar har förstås sin egen app (om inte flera) och varje sorts diet likaså. Här kan man igen gott bekanta sig med några olika (framförallt av de som är gratis) och se vilken som faller en i smaken.

Kartor, att hitta fram eller planera sin resa är också populärt för ”plattanvändare”. Dels finns det särskilda navigeringsprogram som berättar hur du ska ta dig fram.  Men det, enligt mig, absolut smidigaste kartprogrammet är Google Maps.

Med dessa förslag hoppas jag att alla pekdatoranvändare hittar något nytt(igt) eller intressant. Jag är säker på att ni också har era egna favoriter, sådant som jag inte har hittat än. Mängden appar är ofantlig, så det går bra att pröva sig fram. Men haska inte alla pengar med att pröva sig fram, börja med det som erbjuds gratis!

Eric Jansson

ANNONSER