Pekdator - ett återbesök

27.05.2013 kl. 12:56
För ungefär ett år sedan skrev jag en kolumn om pekdatorer, dvs de små datorerna som är i storlek av ett A4:ans papper (eller mindre) som man kan styra med att klicka på skärmen och som var och varannan sitter med på bussen idag. Nu, på allmänhetens begäran gör jag ett återbesök till ”paddornas” värld.

För ungefär ett år sedan skrev jag en kolumn om pekdatorer, dvs de små datorerna som är i storlek av ett A4:ans papper (eller mindre) som man kan styra med att klicka på skärmen och som var och varannan sitter med på bussen idag. Nu, på allmänhetens begäran gör jag ett återbesök till ”paddornas” värld.

Datortillverkaren Apple var den första som lanserade sin iPad 2010, iPad har blivit den mest kända pekdatorn och också skapat många smeknamn, pädd, padda, platta, iPad (även om modellen kanske inte ens är en iPad).  Sedan dess har det kommit en uppsjö olika modeller som alla konkurrerar om kunderna med alla tänkbara finesser och funktioner.

Varför pekdatorerna har vunnit så mycket popularitet är lätt att förstå. De är väldigt lätta att ta i användning, det är bara att peka och klicka på det man vill, det finns en uppsjö med roliga och lättanvända program (kallas app, från ordet applikation = program) och plattan är enkel att ta med sig – om det sedan är soffan eller bussen.

Jag har flera gånger blivit frågad om råd inför inskaffandet av en pekdator, varför jag nu kort tänkte förklara några av de viktigaste sakerna att tänka på om man tänkt skaffa en pekdator.

Varför?
Personligen har jag konstaterat att en iPad är en behändig och trevlig sak att ha, jag kan läsa morgondagens tidning kring midnatt då den digitala versionen publiceras. Jag kan spela spel eller kolla Facebook då jag sitter på bussen eller så kan jag kolla upp information och göra mötesanteckningar då jag sitter på något möte. Skulle jag klara mig utan en iPad? Absolut! En bärbar dator är lite större, men är ett mycket bättre arbetsverktyg, allt jag kan göra på en iPad kunde jag göra eller helt klara mig utan att göra. Vill jag ge ifrån mig min iPad? Absolut inte! Varför man väljer att skaffa en pekdator är upp till var och en, de flesta tycker att de klarar sig utan en, men då de skaffat den vill de inte vara utan den. Men om du inte tänkt läsa dagstidningen kanske det är en lite väl dyr tidning?

Hurdan?
Modellerna är många, men några grunder att utgå ifrån.
Storleken – det finns i praktiken de plattor som är ungefär i storlek med ett A4:ans papper, lite stor att få med i handväskan men skärmen är stor och tydlig, en tidnings-/boksida ryms bra på skärmen. Det finns också de plattor som är ungefär hälften mindre (och olika variationer där emellan). Den mindre är förstås enklare att ta med sig men skärmen är mindre. Gå till en butik som har framställda modeller och fingra lite på dem, känn på vikten och se på skärmen.
Märket – idag finns det många tillverkare men de går i praktiken att gruppera i tre fack. Facken baserar sig på mjukvaran i pekdatorn, det finns tre stora system att välja mellan. iOS är Apple system som fungerar på alla iPaddar, Apple övervakar noggrant vilka program och produkter som lanseras. Vissa anser att detta begränsar utbudet, men samtidigt ger det god garanti för att de program som finns faktiskt fungerar klanderfritt och risken för virus är minimal.
Android är den andra stora leverantören. Android bygger på operativsystemet Linux och Google är företaget bakom. Det finns idag väldigt många leverantörer och produkter som fungerar med Android. Fördelen här är att utvecklingen är väldigt fri och i princip vem som helst kan göra vilka program de vill för Android. Programutbudet är stort! Men samtidigt är då också kvalitetskontrollen minimal, det finns risk för att någon illvillig lurar åt dig ett virusprogram (om du inte är observant eller har antivirusprogram).
Den tredje stora leverantören är Microsoft med sin Windows 8, som även Nokias nya telefoner fungerar med. Utbudet på program är idag ännu betydligt mindre än för iOS och Android, men stiger hela tiden. Tyvärr är jag inte så insatt i Win8 pekdatorerna, men de fungerar väldigt likt Windows 8 på en vanlig dator.
Modellen – det tredje värt att fundera på innan man skaffar en pekdator. Om man kommit fram till storleken och vilket märkes produkt man vill ha, då måste man ännu fundera på hur/var man tänkt använda pekdatorn. De flesta modeller har en grundversion som endast får kontakt med internet via Wifi (trådlöst datornätverk). Dessa fungerar bra om man vet att man kommer att röra sig främst tex hemma där det finns ett nätverk. Sedan finns det de dyrare modellerna som ofta kallas något i stil med 3G modeller. Detta betyder att de, likt en ”mokkula”, använder sig av mobiltelefonernas nätverk för att få tillgång till internet ”var som helst”. Nackdelen med dessa, förutom att de är dyrare, är att man då också måste skaffa en skild telefon(data)anslutning till dem, som sedan kostar något varje månad. Fördelen är förstås att man då är helt oberoende, du kan sitta på en parkbänk och surfa nyheter, eller läsa dagstidningen i segelbåten i yttre skärgården. Man måste förstås inte ha internet för att en pekdator skall funka, man kan läsa och spela en hel del även utan internet. Men det är förvånansvärt hur beroende man är av internet idag! Märk väl att man också kan skaffa en 3G modell utan att direkt skaffa en anslutning för den, man kan ju pröva om man behöver internet hela tiden, men är det då värt den extra kostnaden?

Det finns så mycket man kunde skriva om pekdatorer, så nästa kolumn får handla om ”vad man kan göra med en pekdator”. Jag skall i alla fall försöka bjuda på några av mina ”smultronställen”.

Eric Jansson

PS.
Denna kolumn kunde ha varit skriven på en iPad, men än så länge är jag mera fingerfärdig med ett riktigt tangentbord än på paddans virtuella tangentbord på skärmen.

ANNONSER