Statistik kan vara intressant!

08.06.2012 kl. 08:55
Under april och maj månad har förbundets IKT projekt gjort en undersökning om pensionärers datoranvändning. Resultaten från undersökningen är ännu inte helt klara men såhär inför sommarpausen tänkte jag ändå komma med några intressanta plock från enkäten.

Under april och maj månad har förbundets IKT projekt gjort en undersökning om pensionärers datoranvändning. Resultaten från undersökningen är ännu inte helt klara men såhär inför sommarpausen tänkte jag ändå komma med några intressanta plock från enkäten.

Eftersom enkäten nästan i sin helhet gjorts på internet får vi anta att de som besvarat den ger en ganska beskrivande bild av vad pensionärer använder sin dator och internet till. Om vi först börjar med vem den ”stereotypiska” användaren är, baserat på vilka svar som fått mest röster. Den vanligaste datoranvändaren är en dam i åldern 65 – 70 år från södra Finland. Hon är en vanlig föreningsmedlem som har använt dator även i sitt arbete. Hon har en egen dator med internetuppkoppling hemma och har haft dator i över 15 år. Datorn använder hon främst till att skriva e-post, betala räkningar, skriva texter, söka information från internet och läsa nyheter. Datakurser har hon deltagit i både via sitt arbete och via arbetar-/medborgar- eller vuxeninstitut. Får hon problem med datorn är det i första hand barn och barnbarn hon vänder sig för att få hjälp. Datorer är intressant för henne men att använda Facebook eller skriva en egen blogg bryr hon sig inte om.

Passade det här in på dig? Om det inte passade så kan du ta det lugnt, det var bara statistik, man måste inte passa in med majoritetssvaren! Hittar man då något annat intressant bland svaren? Det som säkert många funderar på är vad allt datorer används till bland med pensionärer. De vanligaste alternativen framkom redan, men spridningen är stor. Av de som svarat använder 23% datorn som hjälpmedel för släktforskning, 34% gör uppköp via nätet och hela 29% använder Facebook eller Twitter även om majoriteten är mycket ointresserad av dessa.

Datoranvändningen är också väldigt frekvent, 94% använder datorn flera gånger i veckan eller dagligen. Vilket jag också fått bekräftat personligen av många, datorn ger ett sällskap i vardagen för många! Utöver barn och barnbarn som hjälper om det blir problem så är det nog bekantskapskretsen som man vänder sig till, make/maka, släktingar eller någon bekant. Endast 15% vänder sig till företag för hjälp. Mycket glädande är också att se att endast 6% uppgett att de inte har någon de kan vända sig till vid problem, av dessa är flera också många sådana som inte behöver hjälp utan klarar sig själv! Åsikterna om datorernas pris varierar mycket, svaren har fördelat sig ganska symetriskt mellan dyrt och acceptabelt pris.

Ännu värt att nämna är att i de föreningar där man ordnar någon form av datorstöd, antingen rådgivning, hembesök eller egna kurser, där är medlemmarna mycket nöjda med denna service/verksamhet. Tyvärr är det väldigt få föreningar som har kommit igång med detta. Glädjande nog har 54% av förbundets föreningar en egen webbplats som de sköter om, nog har ni väl alla kontrollerat och besökt er egen förenings webbplats?
I höst har det gått två år sedan förbundets IKT projekt drog igång, projektet har beviljats en förlängning till 2014 men från och med hösten kommer projektet att ha en ny koordinator. Undertecknad kommer att gå vidare till nya uppdrag inom IT-branschen, detta kommer i alla fall inte att påverka projektet nämnvärt. IT för pensionärer är något mycket viktigt och aktuellt oberoende vem det är som håller i trådarna för förbundets projekt!
En mera detaljerad rapport om enkäten kommer under sommarens lopp, titta gärna in på projektets webbplats om du är nyfiken! Trevlig sommar till er alla!

Eric Jansson
IKT-projektkoordinator

ANNONSER