Ett lövträds topp, med förgreningar och några gröna blad i grenarnas toppar.

Släktforskning med dator

17.10.2019 kl. 16:00
Här hittar du presentation och länkar om släktforskning, materialet presenterades i Jakobstad 17.10.2019

Det här materialet presenterades i Jakobstad på Milstolpens släktforskningskurs 17.10.2019. Som släktforskningsexpert fungerade Torbjörn Nikus och som it-expert Robert Riska.

I kursen behandlades på vilka sätt du kan utnyttja din dator för släktforskning, bl.a. program för att ordna informationen och bygga släktträd. Program finns både för installation på egen dator och för användning på webben. Du kan utnyttja webbprogrammen för att ta del av andras forskning och dela hela grenar med andra, eller bara för att göra sökningar som kan leda dig vidare i forskningen.

Vilken dator som helst kan utnyttjas, smarttelefon eller platta, pc eller mac. Du behöver känna till hur du använder webbläsaren, det är en fördel om du vet vad ett konto är och hur man registrerar sig till olika tjänster. Varje program är lite olika så det krävs ytterligare att du bekantar dig med det program du önskar använda. Men ofta finns hjälpsidor med instruktioner, så var inte rädd att pröva!

Här kan du ladda ner Roberts presentation.

Länkar från presentationen:

Sukujutut
Disgen
Reunion
Min Släkt
Ancestris
Genney
GRAMPS
Holger
Legacy Family Tree
WinFamily
Family Tree Builder
Family Tree Maker

Ancestry.com
MyHeritage.com
FamilySearch.org
Geneanet.org
Geni.com

DNA för släktfoskning:

•Läs mer om jämförelse av olika DNA test: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.724176/dna-test

och på engelska:DNA Test Results Revealed, Compared, Analyzed & Explained (https://thednatests.com/best-dna-tests/)

FamilyTreeDNA.com
FinlandDNA
SSGG.se

Torbjörns länkar till källor och kyrkböcker:

- Kyrkböckerna finns här: Finlands Släkthistoriska förening, men kräver medlemsskap och lösenord för att få tillgång till allt.

- Kyrkböcker kan också finnas här: Riksarkivet

- Hiski, uppgifter från kyrkböckerna som frivilliga i församlingarna har matat in: http://hiski.genealogia.fi/

- Kyrkböcker kan också finnas på sv-dot.digihakemisto.appspot.com

Gravstenar finns bland annat:

- genealogia.fi -> forskning -> gravstensdatabasen

- på myheritage.se kan man söka och få bilder på gravstenar som resultat, tex från sidan billiongraves.com

För Sverige finns motsvarande husförhörslängder:

arkivdigital.se

Andra länkar:

Nationalbibliotekets digitala samlingar
Finna.fi
Juuret.org

Emigrationen

Emigrationen gick främst till Sverige men på god andra plats var Amerika. Sökandet börjar från: pass, brev, intyg. För passet behövdes intyg från församlingen.

I kommunionböckerna syns om man varit frånvarande, det kan användas för att se vilka år man varit borta.

I kyrkböckerna är informationen knapphändig, kanske bara "död i Amerika år...".

Andra källor för information om emigranter är: 

- migrationsinstitutes databas är bra början, passjournal och passagerarlistor http://www.migrationinstitute.fi/sv/genealogi kan sökas gratis med begränsad sökning annars kostar det 20€/år (fotona finns bara på fysiska arkivet)
- Ancectry kan användas om man har medlemsskap: https://www.ancestry.com/
- Ellis island listornas databas kan vara fel namn, beror på vad de hörde och trodde att personen hette: https://www.libertyellisfoundation.org/passenger
- Census, folkräkningsarkiv i USA: https://www.archives.gov/research/genealogy eller familysearch.org, ancestry.com osv

Observera att de som talade svenska ofta tolkas som Svenskar, det kan därför stå födelseort Sverige trots att kom från Finland.

Exempel:

Vi vet att det är en person som heter Karl Johan Cederberg från Pedersöre som är född 1852, vi vill veta mera födelsedatum och föräldrar.

Vi börjar med att gå till:

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm

Där söker vi i kyrkoboken för födda i Pedersöre 1852, det finns två alternativ och vi hittar honom i den sista bilden 292.

Då går vi vidare till kommunionbok och väljer årtalen 1848-1855:

Han som har scannat dem har gjort en innehållsförteckning över byar och hemman, det kan vara Kyrkby Smeds 92.jpg eller 93.jpg, så vi öppnar dem. Farfar är Anders som är högst upp, lite ner är pappan Carl och barnet Carl Johan ännu längre ner.

13.10.1829: 

Sen vill vi veta om Anders och Brita är hans riktiga föräldrar, så vi går till hiski.genealogia.fi och söker på Döpta i hela Österbotten, vi söker på namnet Karl född 1829-1829: vi hittar att han är född 30.10 i Pedersöre och de är hans riktiga föräldrar. De kunde ju ha varit omgifta.

Om vi vill veta mer om hans syskon, vi letar på när Anders har gift sig. I hiski väljer vi vigda, 1819 - 1829 på basen av den information vi har sedan tidigare. Förnamn fyller vi i Anders, hon kan ha hett många olika saker så vi skriver bara brita som förnamn och patronymikon anders.

Vi hittar vigseln 1823, hon var bonddotter från Skutnabb, vilket ger oss mer info. Men vi vill veta vad han har för syskon. Vi skriver en sökning i Hiski på döpta 1823-1840 och namn anders cederberg för far. Vi hittar 7 syskon åt Carl.

ANNONSER