- Det första knepet är att putsa linsen före du fotar. Det kommer lätt dam, smuts och fingeravtryck på linsen när du använder telefonen och har den i fickan. De skydd och skal som finns till telefonerna skyddar sällan kameran utan har tvärtom en öppning i skalet för kameralinsen. Ha därför alltid en putsduk med dig, den du putsar glasögonen med är skonsam för linsen och duger bra!
- I de flesta fall fokuserar kameran automatiskt och ställer in skärpan och ljuset på det föremål som är det viktiga i bilden, men ibland kan det hända att den gissar fel. Då kan du själv trycka lätt på skärmen på det objekt du vill ha skarpt för att tala om för kameran vilket objekt som är det viktigaste objektet i bilden.
- Med tanke på kompositionen är det bra att slå på rutnätet som i allmänhet finns i kamerans inställningar, det ger dig stödlinjer på skärmen som gör det lättare att komponera bilden och att se att horisontala linjer som just horisonten eller vertikala linjer som husknutar, träd, staket löper rakt.
- Många kameror i telefonerna har en zoom-funktion, men undvik att använda zoomen. Zoomningen görs inte med hjälp av linser som på en systemkamera utan bilden beskärs så att kvaliteten snabbt minskar an efter att du zoomar in. Gå istället närmare motivet i mån av möjlighet.
- En annan begränsning i telefonernas kamera är att linserna är små och därmed inte fångar upp så mycket ljus som större linser. Försök därför att ta bilder i goda ljusförhållanden. Blixten är också begränsad på telefonerna så använd den bara när det är absolut nödvändigt.
- Det som ofta kan vara orsaken om bilderna blir suddiga är att du rört kameran medan bilden togs. Det är kanske lättare sagt än gjort, men försök att hålla dig så stilla som möjligt när du tar bilden. Tänk på att ha ett bra grepp om din smarttelefon, kanske hålla armbågarna nära kroppen och ta ett djupt andetag före du trycker av. Det att man trycker på skärmen för att ta bilden kan lätt leda till skakningar, så kom ihåg att du inte behöver trycka hårt utan pröva dig fram med möjligast lätta tryck. Ofta fungerar någon av knapparna på sidan av telefonen som alternativ avbrytarknapp, eventuellt krävs en inställning på telefonen för att ta i bruk den, men den kan ofta vara ett stadigare sätt att knäppa bilden.
- En annan sak som kan kräva en inställning, men som kan vara bra att reda ut för att inte missa Kodakögonblicken, är om det finns snabbåtkomst till din kamera. Ibland kan du nämligen ta en bild utan att ens låsa upp telefonen, antingen med en knapp eller med ett tryck eller svep rakt från låsskärmen (dvs. den skärm du ser före du skrivit in din kod).
- En fördel med kameran på smarttelefonen (liksom alla digitala kameror) är att du kan ta många bilder och sedan välja den bästa, utnyttja den här möjligheten men kom ihåg att ta bort de bilder du inte behöver för att inte fylla dina lagringsutrymmen på kameran och molnet!
Lycka till med fotograferandet och hoppas du får många fina bilder!