Från min sida blev det fem utmaningar under året, obemannade snabbkassor, parkeringsappar, kontaktlös betalning och navigatorer (i bil eller telefon). Förhoppningsvis var det några som prövade på i alla fall någon av dessa grejer. Kanske någon av dem redan blivit en vardagssyssla. Eller kanske du har haft egna tekniska utmaningar under året?
Innan året tar slut vill jag ändå komma med en sista utmaning, det kanske inte passar alla, men inför julhelgerna kanske det finns många som kan pröva på. Julhelgerna är ofta en tid då många träffar släktingar, vänner och bekanta. Ibland känns det kanske som att ungdomarna lever i sin egen värld, fastklistrade vid telefonen, pekplattan eller någon spelkonsol. För dem är det ett sätt att vara i kontakt med andra i olika delar av världen, att lära sig, kommunicera och vara social.
Fast det kanske inte ser så ut för oss andra som sitter i samma rum. Kom ihåg att tider förändras och för ungdomarna är mobiler och teknik en del av deras vardag.
Men i stället för att besvärat se dem sitta försjunkna i sin egen värld, försök fråga om det finns något de kan visa eller dela med sig av. Finns det kanske något spel eller socialt medium som de kunde visa och lära dig använda?
Eller något ni kunde göra tillsammans? De yngre barnen spelar säkert en hel del olika spel, en del spel spelar man för sig själv, andra spel kan man spela mot varandra. Kanske det finns något spel de kan hjälpa dig få in på smarttelefonen, pekplattan eller datorn och kanske ni kan börja spela det tillsammans, även på distans?
För tonåringar är det kanske mera sociala medier som ”äter upp” deras uppmärksamhet. Kanske det är kompisarnas ”Instagram stories” eller Snapchatsom de håller på med. Det finns förstås en risk att de inte känner sig bekväma med att börja förklara eller visa alla detaljer som deras kompisar lägger upp. Men kanske de ändå lite vill förklara eller berätta hur det fungerar. Var nyfiken och försök hänga med då de förklarar, för dem är det så naturligt så det kan vara svårt att förklara.
Kanske kan ungdomarna hjälpa dig skapa ett nytt konto för något socialt medium. Om de hjälper dig sätta upp ditt eget konto har du möjlighet att bygga upp din egen bekantskapskrets och ungdomarna kan hjälpa dig att behärska programmet och förstå hur det fungerar.
Många ungdomar är också engagerade i spelet Pokemon Go, ett spel som kopplar in miljön du rör dig i. Det finns uppgifter i spelet som förutsätter att du går omkring utomhus eller besöker sevärdheter. Kanske ni kan gå på en gemensam promenad och du kan få höra hur spelet fungerar, vad det går ut på och vad ett Poke Gym är för något.
Teknik och smarttelefoner behöver inte vara sådant som splittrar och isolerar olika generationer. För en del kommer tekniken mera naturligt, men om alla anstränger sig lite så kan det bli något gemensamt. Något där man kan återknyta kontakten. Kanske i bästa fall hålla mer kontakt, även på distans, och göra saker tillsammans då man träffas.
Kom ihåg att teknik inte är farligt, den bits inte. Som med allt annat finns det risker, men bara man bekantar sig med den, försöker lära sig hur det fungerar och vågar pröva på så kan det vara hur lärorikt, intressant och hur givande som helst!