Skärmdump av mobilens appar

It-biten: EU tillåter inte att Whatsapp delar information om oss med Facebook

01.02.2021 kl. 11:19
Kanske har du läst eller hört att Whatsapp ändrar sina villkor och börjar sända information till Facebook?

Den nyheten har figurerat sedan Whatsapp i oktober meddelade om en förändring i sina villkor. På grund av den negativa responsen har de skjutit upp förändringarna till maj, men oberoende gäller det inte oss som bor inom EU. Du kan (och jag tycker du ska) fortsätta använda Whatsapp som förr.

Eric skrev i senaste nummer om bl.a. Whatsapp, alla orsaker han nämnde gäller än. Men eftersom nyhetsrapporteringen om Whatsapp väckt rädsla kanske flera av dina bekanta börjat se sig om efter alternativ. Alla dessa appar bygger ju på att ha kontakt med andra som använder samma app, så därför kan det löna sig att ta i bruk t.ex. Signal om dina nära och kära använder den. Kom ihåg att det att du använder en app inte betyder att du bundit dig vid den, du kan ha Whatsapp, Signal, Telegram, Skype, Messenger i bruk samtidigt om de du vill nå använder dem. Men det blir förstås mera att hålla reda på och lära sig.

Det finns två inställningar som anses göra Whatsapp säkrare (oberoende förändringen nu). Den ena är att inte säkerhetskopiera till Apples eller Googles moln. Dina meddelanden är krypterade, men inte i säkerhetskopian när den ligger på molnet. Krypterade betyder att de bara kan läsas av dig och mottagaren men inte Facebook eller någon annan. Jag anser inte att det är en stor risk, men för många av oss är det inte viktigt att ha alla gamla meddelanden kvar och då är det en onödig risk. Så om du tycker som jag, kan du börja med att gå till Whatsapps inställningar via kugghjulet eller tre prickar i appen (beroende på din telefonmodell). I inställningarna pekar du på raden där det står ”Chattar” och i nästa vy på raden där det står någonting med säkerhetskopia (beroende på modell). Lite längre ner på sidan borde du nu se hur ofta allt innehåll ska skickas till molnet, genom att peka kan du välja ”Av” eller ”Aldrig”.

Den andra är kanske ännu viktigare och gör att Whatsapp sporadiskt (minst en ggn i veckan, men alltid på en ny apparat) frågar efter en sexsiffrig kod som du väljer själv. Det här är ett effektivt sätt att hindra lurendrejare att kapa din Whatsapp, vilket förekommer i någon mån. Backa till början av inställningarna (använd blå pilen uppe till vänster). När du kommer till stället där du nyss valde ”Chattar”, väljer du istället ”Konto”. Då borde du se texten ”Tvåstegsverifiering”, peka på den texten och sedan på ”Aktivera”. Då får du hitta på en sexsiffrig kod som du slår in två gånger (och din e-postadress). Skriv också ner koden till pappers bland dina övriga lösenord.

Angående förändringarna i Whatsapps villkor kan man ännu notera att det inte ens i USA är frågan om några större förändringar. Meddelandena man sänder är fortsättningsvis krypterade också där. Om du också har Facebook-appen delar du mycket mer personliga uppgifter direkt via den.

Men det som skrivits här kan förändras i framtiden. Det finns två lite motstridiga utvecklingar just nu, it-jättar (som Facebook) köper upp konkurrenter och vill veta så mycket som möjligt om oss alla, medan vanligt folk går mot att söka alternativ och politiker mot att genom lagstiftning tvinga it-jättarna till att ta ansvar eller splittras. Beroende på hur det går kan vi få revidera åsikt men också få börja betala för de tjänster vi använder. Tyvärr kan det också leda till att inte alla appar fungerar i EU i framtiden.

Men att Whatsapps förändringar inte gäller i EU beror just på att lagstiftningen inte tillåter att de skickar information om oss till Facebook. Jag tycker att det är rätt väg att gå, att inte var och en av oss ska behöva bekymra oss för mycket och själva försöka ställa in apparna, utan att tex. EU reglerar it-bolagen genom lagstiftning.

ANNONSER