”Vi äldre är inte en förbrukad människokraft”

03.05.2022 kl. 10:07
Svenska pensionärsförbundets ordförande Ulla-Maj Wideroos gästar podden Mentalkanalen onsdagen den 4.5.2022 och samtalar om hur man kan bibehålla ett bra mentalt välbefinnande upp i åldrarna.

Ulla-Maj Wideroos tog över ordförandeskapet för Svenska pensionärsförbundet vid årsskiftet 2022. Pandemin har präglat hennes tid som ordförande. 

”Uppdraget har motsvarat mina förväntningar, förutom på en punkt och det handlar naturligvis om pandemin, när vi inte har kunnat träffas i den utsträckning vi skulle vilja”, säger Ulla-Maj Wideroos i det senaste avsnittet av Mentalkanalen.

Pandemin har fört med sig att ensamheten hos äldre har ökat. Ofrivillig ensamhet är den största bakomliggande orsaken till depression, vilken i sin tur är den vanligaste formen av psykisk ohälsa hos äldre. Wideroos tycker att det behövs insatser på många olika plan för att åtgärda ensamheten.

”Var och en av oss har ett ansvar att försöka minska ensamheten bland seniorerna i samhället. Det kan vara så enkla saker som att stanna och småprata, ringa ett samtal eller att titta in hos grannen nu och då.”

Ett av Svenska pensionärsförbundets verksamhetsområden är intressebevakning. Ulla-Maj Wideroos talar sig varm om att samhället bör bli bättre på att ta tillvara äldres enorma livserfarenhet och allt som de har att ge. Här har även de äldre själva ett ansvar, menar Wideroos.

"Vi är en generation som är fostrade till anspråkslöshet. Jag tror att vi får räta på ryggen lite och tänka att med vår livserfarenhet och med det som vi har varit med om så har vi faktiskt någonting att bidra med, både till samhället, föreningen, grannen eller barnbarnet.”  

”Det är viktigt att inse att jag som 70-åring inte orkar lika mycket som en 40-åring. Vi behöver bygga strukturer i samhället som möjliggör att seniorer får hjälpa till på den nivå som de orkar och vill. Min hjärtoperation för ett halvår sedan stämde till eftertanke. Nu har jag accepterat att jag går lite långsammare – jag kommer nog dit jag ska ändå", säger Ulla-Maj Wideroos.

Podcasten Mentalkanalen drivs av mentala tränaren Amy Skogberg och fokuserar på hur man förebygga psykisk ohälsa samt främja ett bra mentalt välmående. Syftet med Mentalkanalen är att dela kunskap och råd, förmedla hopp och tröst, samt bidra till att spräcka tabun runt mental ohälsa. Den är inne på sin fjärde säsong och Mentalkanalen finns på de vanligaste podcast-streamingtjänsterna, såsom Spotify, eller på följande länk: https://mentalkanalen.libsyn.com/   

ANNONSER