Vi äldre har väldigt olika behov

01.10.2024 kl. 14:35
Hösten betyder budgettider i kommuner, välfärdsområden och staten. Det är intressant att följa med vilka prioriteringar politikerna gör – budgetarbetet handlar ju faktiskt om prioriteringar eftersom det inte någonstans finns pengar till allt vad vi önskar oss. 


Dock finns det en del grundläggande saker som måste fungera för hela befolkningen, men speciellt för oss äldre. Jag tänker främst på hälso- och sjukvården som blir allt viktigare ju äldre vi blir. Men det gäller också möjligheten till olika boendeformer, beroende på hälsotillstånd och förmåga att klara sig själv. 
Beslutsfattarna måste också beakta att vi äldre är väldigt olika, vi har olika behov, olika förmågor att klara oss själva. En del behöver mycket mediciner, en del behöver någon form av serviceboende och en del behöver hjälp i hemmet. Vi äldre är inte en enhetlig grupp människor med samma behov. Allt detta har sagts förut, men det tål att upprepas.

Statsbudgeten (inte ännu godkänd av riksdagen) innehåller förstås saker som påverkar oss äldre. Bostadsbidraget för pensionstagare minskas – det sparar 6,3 miljoner åt staten. Beskattningen av pensioner mellan 2500 och 4500 euro skärps. Dessutom höjs kundavgifterna inom hälso- och sjukvården så att välfärdsområdenas inkomster ökar med 150 miljoner euro. Det kanske inte ser så farligt ut, men jag påminner om att det finns pensionärer med pensioner under 1000 euro i månaden och då betyder också små höjningar mycket. 
En annan sak som vi nog anat oss till är att statsunderstöden till föreningar och stiftelser som främjar hälsa och social välfärd minskas med cirka 80 miljoner euro inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Det är väldigt mycket pengar.
Den talkoinsats som föreningsnätverket gör ger bättre folkhälsa, bättre livskvalitet och lägre vårdkostnader. Den grenen borde inte sågas av. Det är redan nu klart att vårt förbund också kommer att få minskade bidrag och det återstår att se hur det kommer att påverka verksamheten. Vi har visserligen en stabil ekonomi, men vi är givetvis helt beroende av de s.k.  STEA-bidragen. 
Tillsammans med de övriga pensionärsförbunden kommer vi i höst att uppvakta riksdagen och påpeka de specialbehov vi äldre har.


 

ANNONSER