Hörselproblem, som kräver åtgärder, finns hos åtminstone en fjärdedel av alla 75-åringar och hälften av 85-åringarna. Ändå visar hörselundersökningar att bara en del av dem som skulle behöva hörapparat skaffar dem eller använder dem. En undersökning i Åbo visade att bara hälften av dem som redan hade en hörapparat använde den dagligen och en tredjedel sällan eller aldrig.
Både de som använde sin apparat och de som lät bli ansåg att de förstärkta bakgrundsljuden var besvärande och likaså att hörapparaten ibland började pipa. Med de nya hörapparaterna har dehär besvären blivit betydligt svagare eller försvunnit men ändå tycks många av oss äldre lämna bort hörapparaten fastän det har konstaterats att man verkligen behöver den.
Men det finns också andra orsaker till att man drar sig för att använda sin hörapparat. För en del förstärker det känslan av ensamhet och man känner sig klumpig innan man har lärt sig att sätta på, reglera och ta bort apparaten på ett smidigt sätt.
Av gammalt är det litet problematiskt att vara döv, dvs. ha nedsatt hörsel. Det kan bero på att man felaktigt har associerat dövhet med nedsatt förstånd, kanske för att den som hör illa upprepade gånger får fråga VA? Dumbe kallades en stum person, som också kunde vara döv och detta har lett till att dövhet, nedsatt hörsel, varit belagt med en stämpel eller stigmatiserats. Det kan vara en orsak till att folk inte vill ha eller använda sin hörapparat.
Hörapparaten tycks tyvärr ha blivit en negativ symbol för att bli gammal. Det är skada eftersom vi gamla ökar i antal och därmed också bildar ett ökat antal som behöver och skall använda sin hörapparat. Låt oss vara stolta över att kunna få och ha en förstärkt förmåga att höra varandra och följa med det som sker i vår omgivning.
HÅKAN HELLBERG
(med färsk hörapparat!)